DJ Sensescape – Sensescapes in the pandemic, disruptive transparencies (Download Recensie)

Door Ricardo Huisman kwam ik op het spoor van het World Forum for Acoustic Ecology, oftewel WFAE en ‘Soundscapes in the pandemic’ op de wereld geluidskaart van Aporee. Initiatieven waar Huisman zich duidelijk bij thuis voelt als sociaal bewogen geluidskunstenaar. We vinden het ook terug op het pas digitaal uitgebrachte ‘community sensescapes in the pandemic, disruptive transparencies’, dat hij uitbracht onder zijn alias DJ. Sensecapes.

En dus toog Huismans zijn stad in, Amsterdam en maakte veldopnames tijdens onze intelligente lockdown. We vinden hem terug op de Dam bij het paleis, op het Oude Kerkplein,  in stadsbossen en parken en natuurlijk thuis. We horen het applaus voor de ziekenhuismedewerkers, de geluiden van daklozen en straatmuzikanten. We horen hem in de supermarkt en thuis tijdens Koningsdag – lekker keuvelen tijdens de afwas, terwijl we de koning op de achtergrond horen -, maar ook op de door de gemeenschap ondersteunde stadsboerderij “Stadstuinderij Noord Oogst”. En we horen de geluiden die in de rust nu ineens opvallen, zoals de vogels. En dat alles verweven tot een boeiend uit acht delen bestaand geluidskunstwerk. Huisman zelf zegt over dit album: “Dit zijn instant gecomponeerde en direct live gemixte soundscapes aangevuld met (on)muzikale en (on)heilspellende instrumentale geluidslagen mbv Ipad en ewi (electric wind instrument). Door mij gecomponeerd, bespeeld, gemixt, gemastered en geproduceerd.
Ik noem het ook “sensescapes” omdat de composities herinneringen oproepen aan al dan niet herkebare reizen door geluidslandschappen en langs Amsterdamse locaties.”

Natuurlijk hoef je dit allemaal niet te weten om te kunnen genieten van dit boeiende werkstuk, maar ik vind het wel helpen. Neem dat World Forum for Acoustic Ecology. Via de website kom ik erachter dat deze in 1993 opgerichte internationale vereniging bestaat uit organisaties en individuen “who share a common concern for the state of the world’s soundscapes”. De leden, waaronder dus Huisman, bestuderen de sociale, culturele en ecologische aspecten van de sonische omgeving over de hele wereld. Samen met een wereldwijd netwerk van aangesloten organisaties werkt dit WFAE samen om onderzoek, onderwijs, evenementen, conferenties en publicaties te produceren en te promoten die draaien rond het interdisciplinaire veld van akoestische ecologie.

Die geluidskaart op Aporee is al net zo veelzeggend en als ik dan dit ene zinnetje van Huisman in zijn e-mail lees, word ik direct enthousiast: “Als je andere locaties bezoekt elders in de wereld wordt je je bewust van de verbindende kracht van alledaagse omgevingsgeluiden; de wereld komt heel dicht bij”. En dus ga ik dit jaar op vakantie met aporee. Vanuit de luie stoel luisteren hoe de lockdown klinkt in Roemenië, Israel, Californië en, Chili.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Meer van Huisman is te horen in Dr. Klangendum van de Concertzender. Aanstaande maandagnacht.

Reacties zijn gesloten.