Rebecca Foon – Waxing Moon (CD Recensie)

Celliste Rebecca Foon speelt sinds zo’n twintig jaar een voorname rol in de muziekscene van Montréal. Ze heeft haar soloproject onder de naam Saltland, maakt deel uit van Esmerine en was in het verleden lid van A Silver Mt Zion en Set Fire To Flames, bands die opereerden op het snijvlak van post-rock en experimenteel. Projecten die haar bekendheid gaven in zowel binnen- als buitenland. Onlangs zette ze een nieuwe stap met ‘Waxing Moon’, uitgekomen bij Constellation, dat ze uitbracht onder haar eigen naam.

Saltland is het alias dat ze gebruikt voor haar elektronisch getinte werk en daar paste dit, meer persoonlijke ‘Waxing Moon’ niet onder. Dit album beluisterend, kan ik mij iets voorstellen bij deze keuze. In ‘New World’ horen we haar solo, niet op de cello, maar op de piano – voorzien van een prachtige galm. Mooi intiem, met een wereld achter de noten, tot ze ineens het tempo opschroeft en haar cello tussen het repetitieve pianopatroon schuift. De overige stukken, te beginnen met ‘Pour’ nam ze op met gastmusici, en niet de minsten. Bassist Richard Reed Parry kennen we van Arcade Fire, gitarist Jace Lasek van The Besnard Lakes, bassist Mishka Stein van Patrick Watson en violiste Sophie Trudeau van Godspeed You Black Emperor.

Het zijn stuk voor stuk intense, meeslepende stukken waarin Foon laat horen tot de betere componisten binnen de popmuziek te behoren. Muziek die invloeden kent van Americana, post-rock, blues en klassiek. Daarnaast zingt ze – soms is het overigens meer fluisteren, praten – op zeer intieme wijze haar poëtische teksten, bijvoorbeeld in ‘Another Realm’, zichzelf begeleidend met relatief simpele piano akkoorden en mooi ondersteund door Reed Parry en Stein. Mooi fel, repetitief gitaarspel van Stein in ‘Wide Open Eyes’, de opmaat tot een dwingend ritmisch stuk. Bijzonder is ook het titelstuk, ‘Waxing Moon’: intieme zang, een uitgeklede pianobegeleiding en Lasek en Reed Perry die op de achtergrond een sfeervolle drone creëren.

Prachtig ook ‘Dreams To Be Born’, ‘Vessels’ en Trudeau in het meeslepende ‘Time Is Our Lives’. Dit hele album overziend, valt vooral op hoe knap de nummers in elkaar zitten en hoe goed de musici hier op elkaar afgestemd zijn. De instrumentatie is vaak minimaal maar juist daardoor zeer krachtig en meeslepend. Voor de liefhebbers van bands als Arcade Fire en Godspeed You Black Emperor is dit album dan ook beslist een aanrader.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp: