V.A. – Four Corners of the Night (Download Recensie)

Staaltape , het geesteskind van Rinus van Alebeek, komt regelmatig met zeer interessante uitgaves, op cassette – het label heet niet voor niets Staaltape, of als download. Zo verscheen onlangs ‘Four Corners of the Night’, met daarop opnames gemaakt tijdens de kortste nacht, die van 20 op 21 Juni, van 2011. Pierce Warnecke koos een boerderij in Montagny les Lanches, Frankrijk; Anton Mobin maakte een wandeling in Parijs; Christoph Limbach fietste door  Berlijn en van Alebeek tenslotte trok naar het Museuminsel in Berlin.

Het project ging echter nog verder – en daarvoor verwijs ik naar Bandcamp: De vier musici stuurde de cassette naar een vriend of familielid, die het weer doorstuurde naar iemand die geen ervaring heeft met dit soort opnames. Aan hen de vraag om te luisteren en hun gedachten over de stukken terug te sturen. Lees de commentaren en dan valt op dat voor twee van de vier dit soort muziek toch weer niet zo onbekend is als de verzenders van het pakje wellicht dachten. Echt verwonderlijk is dat natuurlijk niet want wat deze musici doen met veldopnames is inmiddels al redelijk gemeengoed en is de laatste decennia, weliswaar in afgezwakte vorm, ook doorgedrongen tot de populaire muziek.

Anton Mobin en Rinus van Alebeek

Maar noem dit gerust hardcore veldopnames, wat dan zo veel wil zeggen als dat we ook alleen dát horen. Minutenlange ruis dus in het eerste stuk, slechts zo nu en dan onderbroken door ondefinieerbare geluiden, gevolgd door koffie zetten en praten. Het zullen de opnames op de boerderij zijn die we hier horen, het klinkt immers allemaal heerlijk huiselijk en ontspannen. Dan weer veel ruis, van auto’s? Zijn dit de opnames die Mobin maakte? Ik meen voetstappen te horen. Aan de andere kant staat nergens aangegeven wat de volgorde is, nog of de opnames door elkaar zijn gebruikt – al lijkt dat laatste niet het geval.

Niet dat dit overigens ook maar enigszins van belang is. Waar het bij dit soort opnames om gaat is of er een vorm van eindredactie is geweest en of er daarmee iets van structuur ontstaat en dat is hier zeker het geval. Rustig kabbelend en aansluitend stromend, dat is de indruk aan het begin van het tweede stuk en verder weer een stroom ondefinieerbare geluiden waar geen touw aan is vast te knopen. Het maakt allemaal niet uit, het is onderdeel van de boeiende reis die we maken.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.