Nick Cave – Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace (Film Recensie)

Aanstaande donderdag beleeft de concertfilm ‘Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace’ zijn Nederlandse première. Het soloconcert, dat deze zomer ook als stream werd aangeboden, nam Cave in juni van dit jaar op zonder publiek, toen het Verenigd Koninkrijk langzaam uit de lockdown kwam, als reactie op de beperkingen en isolatie van de maanden ervoor. Een prachtig en intiem concert uitgebracht door Trafalgar Releasing.

De film begint met een door Cave uitgesproken inleiding, een soort van sprookje over de veer van een vogel, terwijl hij volledig alleen door dit enorme gebouw loopt, dat duidelijk is gebouwd voor grote aantallen publiek. Dan neemt hij plaats achter de piano, geplaatst in de volledig lege hal en klinkt ‘Spinning Song’. Recht door zee, alsof hij thuis zit te oefenen en wij er toevallig bij zijn. 

En Cave speelt hier een mooie dwarsdoorsnede van zijn inmiddels indrukwekkende oeuvre. Vroege nummers van de albums ‘Bad Seeds’ en Grinderman’ wisselt hij af met werk van zijn meest recente album ‘Ghosteen’. Tevens komen klassiekers voorbij als ‘Into My Arms’, ‘The Mercy Seat’, Higgs Bosom Blues’ en ‘Girl in Amber’. En dat alles prachtig gefilmd in warme kleuren door  cameraman Robbie Ryan in die prachtige West Hall van het Londense Alexandra Palace. 

Foto: Larry Busacca/Getty Images

De Australiër Cave is sinds zijn opkomst half jaren ’80 uitgegroeid tot een waar fenomeen, zowel in zijn solorol als singer-songwriter als met zijn band The Bad Seeds. Hoe verdient die status is, die hij inmiddels heeft opgebouwd, blijkt goed uit deze concertfilm. Vanwege de prachtige teksten die er daadwerkelijk toe doen, maar vooral vanwege de manier waarop hij die teksten voordraagt in een stijl die het midden houdt tussen praten en zingen. Een stijl die uitstekend past bij het genre dat hij hier het meest laat horen: de ballade. Miniaturen waarin altijd de weemoed en het ongerief voelbaar zijn, de pijn nooit ver weg is. En ja, dat soort nummers passen prachtig in deze setting. En kitsch wordt het nooit, daar is Cave simpelweg te goed voor.

Kijk hier voor de plaatsen waar de film de komende tijd te zien is. Vanaf 20 november is de muziek ook verkrijgbaar als CD, LP en Download.