Roosbeef – Kalf (CD Recensie)

roosbeef-cvr-0215“Raak mij aan
Raak mij met alles aan
Laat mij niet ongedeerd
Wees geen held
Blijf weg van het open veld
Vaar niet op zee
Ah, doe niet mee.”

Zo luidt het eerste couplet van het ontroerende ‘Raak mij aan’ het lied dat Roos Rebergen schreef voor de Nationale herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Utrecht, 2013 en dat, samen met nieuw werk, terecht is gekomen op de CD ‘Kalf’ van Roosbeef die in februari van dit jaar het licht zag.

Bekijk hier een live versie van ‘Raak mij aan’:


Wederom met alle teksten van Roos zelf, gelukkig want haar absurde gevoel voor humor is onnavolgbaar, en met de muziek van de gehele band. Daarnaast speelt het Belgische strijkkwartet Sun*Sun*Sun een rol in een drietal nummers en wordt Roos in ‘Raak mij aan’ bijgestaan door een koor.

Zoals reeds opgemerkt, de teksten van Roos zijn haar grote kracht. Ze zijn poëtisch en ongrijpbaar en altijd met een kwinkslag. Vol humor, bij tijd en wijlen zelfs absurdistisch, maar toch ook altijd met een wat verontrustende ondertoon. Krachtig en kwetsbaar tegelijk. Bijvooerbeeld in ‘Amerika’:
“De bijen zijn hier overwerkt
Hun vrije tijd is beperkt
De wijde wereld maakt je benauwd
Mis je de wind die ons tegenhoudt”
en:
“Weet je ondertussen al waar je bent
Is het niet grappig dat je alleen mij hier kent
De televisie is het motel
Laat niks dan slechts zien, maar hij doet het wel”

Of in ‘Gedachten’:
“Het is een rare plek om hier af te spreken
hier in mijn dromen
waar niemand komen kan
Je hoeft me met niemand te delen
Wat denk je ervan?”

Maar het zijn niet alleen de teksten die ervoor zorgen dat dit album vol staat met sterke liedjes. Het zijn ook goede composities met sterke arrangementen en de overtuigende voordracht van Roos zelf. ‘We hebben alles’ zit vol met ingehouden spanning en de muziek sluit perfect aan op de stem van Roos. Let hier vooral ook op de gospelachtige melodie die goed past bij het thema van het liedje. En dan die geweldige zin: “We hebben alles om dit te laten mislukken.”

De videoclip van ‘We hebben alles’:


(Deze videoclip is gebaseerd op kunstproject Fotomoment, een pasfotohokje waar het onbewaakte moment voor de foto-opname werd vastgelegd).

Een ander hoogtepunt op de CD is ‘Modemeisjes’. Door de ijzersterke tekst, maar zeker ook door het spel van Sun*Sun*Sun. Dit strijkkwartet zorgt hier voor een boeiende dynamiek naast de zang van Roos, die hier overigens ook nog op creatieve wijze looping techniek toepast. Bijzonder zijn ook de twee nummers die Roos solo doet, zichzelf begeleidend op gitaar. Het zijn beide kwetsbare en zeer intieme liefdesliedjes, maar niet op de gebruikelijke wijze. Zo gaat het reeds eerder genoemde ‘Gedachten’ over samen zijn in gedachten en ‘Voor Colin’ over het verlangen samen oud te worden.

Ook met deze CD bewijst Roos weer barstensvol talent te zitten en nog altijd te kunnen verrassen. Laat ze, als Roosbeef met deze prachtige band, voorlopig nog maar even doorgaan. We kunnen er geen genoeg van krijgen!

Koop hier de CD.

Reacties zijn gesloten.