Carmen Cobos – De Koninklijke Republiek

“De republiek van het slagwerk”, zo noemde dirigent Bernard Haitink de slagwerkers van het inmiddels Koninklijke Concertgebouw Orkest. Regisseuse Carmen Cobos kreeg exclusief toegang tot deze bepalende musici en hun wijze van werken, iets dat resulteerde in de documentaire ‘De Koninklijke Republiek’, die afgelopen donderdag in de bioscopen zijn première beleefde. De rode draad in het verhaal is het concert dat het orkest op 4 februari vorig jaar gaf en waarbij paukenist Nick Woud na twintig jaar afscheid nam.

(meer…)

Lees verderCarmen Cobos – De Koninklijke Republiek

Andrew Dominik – This Much I Know to be True – Nick Cave & Warren Ellis (Film Recensie)

Nick Cave en Warren Ellis zijn vrienden voor het leven, samen maakten ze al menig baanbrekend album. Het is een vriendschap die regisseur Andrew Dominik bracht tot de documentaire ‘This Much I Know to be True’, landelijk te zien op 11 en 15 mei aanstaande in een groot aantal theaters. De film is gemaakt in de lente van 2021 in Londen en Brighton, aan de vooravond van hun tour in het Verenigd Koninkrijk waar de muziek van ‘Ghosteen’ en ‘Carnage’ werd gespeeld. En het is juist dat wat de film zo interessant maakt en doet afwijken van al die concertfilms. We krijgen hier een blik achter de schermen, een blik op het proces.

(meer…)

Lees verderAndrew Dominik – This Much I Know to be True – Nick Cave & Warren Ellis (Film Recensie)

Giorgio Verdelli – Paolo Conte, Via Con Me (It’s Wonderful) (Film Recensie)

Onder de titel ‘Paolo Conte, Via Con Me (It’s Wonderful)’ maakte de Italiaanse regisseur Giorgio Verdelli een prachtig portret van zijn landgenoot Paolo Conte. Al een halve eeuw verovert deze pianist en zanger overal ter wereld de harten van zijn luisteraars. Met zijn bijzondere stem, mede gevormd door het overmatige roken en muziek die balanceert tussen jazz, volksmuziek, het chanson en pop is deze inmiddels 84-jarige musicus uitgegroeid tot een icoon. Verdelli kreeg ruim toegang tot het persoonlijke archief, resulterend in een schat aan archiefbeelden en laat de man en menigeen die hem kent en met hem heeft gewerkt uitgebreid aan het woord.

(meer…)

Lees verderGiorgio Verdelli – Paolo Conte, Via Con Me (It’s Wonderful) (Film Recensie)

Alex Winter – Zappa (Film Recensie)

Vorige week ging eindelijk, na maanden vertraging, de documentaire ‘Zappa’ van Alex Winter hier in Nederland in première. Een bijzondere film over Frank Zappa, waarvoor Winter onbeperkt toegang kreeg tot een schat aan materiaal, waaronder beelden van optredens, interviews, familietaferelen en animatiefilmpjes. De documentaire geeft dan ook niet alleen een boeiend beeld van deze icoon zijn muziek, maar ook van zijn vaak stormachtige privéleven. En als deze documentaire, waarin het verhaal volledig vertelt wordt middels archiefmateriaal en we Zappa zelf uitgebreid aan het woord horen, iets duidelijk maakt dan is het wel hoezeer alles bij deze man met elkaar samenhing. Zijn muziek, zijn kunstopvatting, zijn privéleven en zijn politieke standpunten (meer…)

Lees verderAlex Winter – Zappa (Film Recensie)

Nick Cave – Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace (Film Recensie)

Aanstaande donderdag beleeft de concertfilm ‘Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace’ zijn Nederlandse première. Het soloconcert, dat deze zomer ook als stream werd aangeboden, nam Cave in juni van dit jaar op zonder publiek, toen het Verenigd Koninkrijk langzaam uit de lockdown kwam, als reactie op de beperkingen en isolatie van de maanden ervoor. Een prachtig en intiem concert uitgebracht door Trafalgar Releasing.

(meer…)

Lees verderNick Cave – Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace (Film Recensie)

Richard Strauss – Salome (DVD Recensie)

Vorige week keek ik, bij het bespreken van de uitvoering van Richards Strauss’ ‘Salome’ door Theater Mönchengladbach al even terug naar de nu al legendarische uitvoering van de Nationale Opera tijdens het Holland Festival van 2017. Een productie waar ik toen reeds uitgebreid over heb geschreven en die door alle pers lyrisch werd ontvangen. Ruim twee jaar later brengt het Koninklijk Concertgebouw Orkest de opera ook op Dvd uit.

(meer…)

Lees verderRichard Strauss – Salome (DVD Recensie)

Wolfgang Rihm – Jakob Lenz – (DVD Recensie)

In maart 2015 bracht de Brusselse Munt ‘Jakob Lenz’, een kameropera van Wolfgang Rihm, gebaseerd op het toneelstuk ‘Lenz’ van Georg Büchner op de planken. Onlangs verscheen deze uitvoerijng op Dvd bij Alpha-Classics. Alle reden dus om dit bijzondere verhaal van een man die langzaam vervalt tot waanzin, hier nader te beschouwen.  

(meer…)

Lees verderWolfgang Rihm – Jakob Lenz – (DVD Recensie)

Alban Berg – Wozzeck (DVD Recensie)

In maart 2017 bracht de Nationale Opera ‘Wozzeck’ van Alban Berg in een indrukwekkende regie van Krzystof Warlikowski. Zowel de opera als de regie vond ik meer dan bijzonder en ik stond in mijn recensie dan ook zeer uitvoerig stil bij zowel het verhaal dat Berg hier vertelt als bij de bewerking van Warlikowski. Inmiddels is de opera ook op Dvd uitgebracht door Naxos en kunnen we dus gaan voor een hernieuwde kennismaking. 

(meer…)

Lees verderAlban Berg – Wozzeck (DVD Recensie)

Michael Gordon – The Unchanging Sea (CD/DVD Recensie)

‘The Unchanging Sea’, stammend uit 2016, is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen twee kunstenaars, in dit geval de componist Michael Gordon en de cineast Bill Morrison. Het is het vijfde werk voor orkest en film over een periode van bijna twee decennia, sinds ‘Decasia’ uit 2001. Op deze nieuwe uitgave bij Cantaloupe Music vinden we dan ook twee versies, één met en één zonder de beelden van Morrison. De Cd bevat bovendien een uitvoering van ‘Beijing Harmony’ van een jaar later.

(meer…)

Lees verderMichael Gordon – The Unchanging Sea (CD/DVD Recensie)

Leonard Bernstein – Wonderful Town (DVD Recensie)

De musical ‘Wonderful Town’ schrijft Leonard Bernstein in 1953, vier jaar voor het stuk waar hij het meest beroemd om zou worden: ‘West Side Story’. Het is het verhaal van twee zussen, Ruth en Eileen Sherwood die, zoals zovelen voor hen, hun geluk beproeven in New York. Opéra de Toulon bracht begin 2018 de Franse première waarop BelAir besloot om de opera op DVD uit te brengen.

(meer…)

Lees verderLeonard Bernstein – Wonderful Town (DVD Recensie)