Phil Haynes – Chasing the Masters (Boek Recensie)

Phil Haynes behoort, ondanks het feit dat hij bij ons niet echt bekend is, tot de belangrijkste drummers binnen de hedendaagse jazz en dan meer specifiek die van de “downtown scene” of New York. Denk daarbij aan musici en goede vrienden als Dave Douglas, Mark Feldman, Tim Berne, Don Byron, Ellery Eskelin, Herb Robertson, Mark Helias, Gebhard Uhlmann, Mark Dresser en heel veel meer. Meer dan boeiende muziek voor de liefhebbers, maar helaas, zijn die er niet zo heel veel. Bezoek North Sea Jazz en u weet wat ik bedoel: als deze musici al geprogrammeerd worden, dan in de kleine zalen, spelend voor een handvol bezoekers. Het is die liefde voor de muziek, maar ook aandacht voor het gesappel dat een belangrijke rol speelt in het bij zijn eigen Corner Stone Jazz verschenen ‘Chasing the Masters – First Takes of a Modern Drumming Artist’, Haynes’ verslag van zijn leven en carrière, maar bovenal van zijn ideeën over hedendaagse jazz.

(meer…)

Lees verderPhil Haynes – Chasing the Masters (Boek Recensie)

Mark Peter Wright – Listening after Nature (Boek Recensie)

Met ‘Listening after Nature’, verschenen bij Bloomsbury Academic, schreef Mark Peter Wright, zelf actief in het maken van veldopnames, maar ook werkzaam als onderzoeker bij de Londense University of Arts, een bijzonder boeiend, maar ook kritisch boek over het begrip ‘veldopnames’. Het is geen boek over de geschiedenis van dit genre, nog is het een overzicht van musici en kunstenaars actief binnen deze niche, maar veeleer een reflectie op deze kunstvorm en de aannames die we hierbij, vaak automatisch, maken. Zo streeft zo ongeveer iedere maker van veldopnames ernaar om letterlijk zelf zo veel mogelijk buiten beeld te blijven, een streven waar Wright zich zeer kritisch op betoont, net als op de zoektocht naar ongerepte natuur, die immers bij het betreden al niet meer ongerept is. ‘Listening after Nature’ is met andere woorden een sterk filosofisch boek, met gelukkig ook een aantal boeiende zelfreflecties, die maker en luisteraar beslist aan het denken zetten en veel voorbeelden uit de praktijk.

(meer…)

Lees verderMark Peter Wright – Listening after Nature (Boek Recensie)

Victor Szabo – Turn On, Tune In, Drift Over (Boek Recensie)

Ambient als genre wordt vaak gezien als een uitvinding van Brian Eno, te beginnen met zijn uit 1975 daterende album ‘Discreet Music’ en meer bijzonder de vier albums in de ‘Ambient Series’ die verschenen tussen 1978 en 1982. Het is waar dat Eno als eerste die bewuste term gebruikte voor zijn muziek, maar Victor Szabo maakt in het bij Oxford University Press verschenen ‘Turn On, Tune In, Drift Over’ mooi duidelijk dat de wortels van deze muziek nog wel wat verder terug gaan. De ondertitel van het boek, ‘Ambient Music’s Psychedelic Past’ laat zien in welke richting we het moeten zoeken: de opkomst van de new age in de eind jaren ’60 en de musici die daardoor werden geïnspireerd. Eén en ander laat onverlet en Szabo heeft daar ook zeker oog voor, dat Eno een ongelofelijk belangrijke rol gespeeld heeft in dit genre, een invloed die nog tot op de dag van vandaag doorwerkt. Maar Szabo gaat verder en ziet ambient ook terug in de elektronische muziek die in de jaren ’90 zijn opwachting maakt, als alternatief voor de dance.

(meer…)

Lees verderVictor Szabo – Turn On, Tune In, Drift Over (Boek Recensie)

Kerry O’Brien & William Robin – On Minimalism – Documenting a Musical Movement (Boek Recensie)

De afgelopen weken kwam hier een grote diversiteit aan muziek voorbij waar het predicaat ‘minimalisme’ op geplakt kan worden. Of de componist of musicus het hier ook altijd mee eens is, doet daarbij niet zoveel ter zake. Wat telt is dat die muziek een aantal kenmerken heeft: sterke ritmiek, een repetitief karakter, het gebruik van drones en mede ten gevolge van dit alles een vaak meditatief karakter. Inmiddels is deze stijl van componeren / musiceren algemeen aanvaard, iets dat ook sterk blijkt uit het bij University of California Press verschenen ‘On Minimalism – Documenting a Musical Movement’ van Kerry O’Brien en William Robin. Een bijzonder boek waarin we een prachtige inzage krijgen in de geschiedenis van deze stroming.

(meer…)

Lees verderKerry O’Brien & William Robin – On Minimalism – Documenting a Musical Movement (Boek Recensie)

Pedro Tudela & Miguel Carvalhais – Installations / LMY-7-10 / Seis Elementos (Boek / Download Recensie)

De Portugese geluidskunstenaars Pedro Tudela en Miguel Carvalhais werken samen onder de naam @c. Onlangs verscheen via hun eigen label Crónica, onder de titel ‘Installations’ een interessant boek over de installaties die zij tussen 2005 en 2021 hebben gemaakt. Tevens vormt dit de start van het beschikbaar stellen van de opnames van deze installaties via hun Bandcamp pagina. Te downloaden voor een zelf te kiezen bedrag. Twee installaties uit 2016, ‘LMY-7-10’ en ‘Seis Elementos’, zijn daar inmiddels terug te vinden.

(meer…)

Lees verderPedro Tudela & Miguel Carvalhais – Installations / LMY-7-10 / Seis Elementos (Boek / Download Recensie)

Pieter Bergé – De leugens en de schaterlach – Sjostakovitsj geheime Stalin-satire (Boek Recensie)

Al snel na de dood van Dmitri Sjostakovitsj in 1975 kwam het debat op gang over zijn positie ten opzichte van de Sovjet dictatuur, met name onder Stalin. Was hij daarin nu de meeloper of de dissident? Was hij fout of goed. En als Pieter Bergé in ‘De leugens en de schaterlach – Sjostakovitsj’ geheime Stalin-satire’, zijn bij Sterck & De Vreese verschenen essay, geschreven voor het Leuvense Festival 20.21, één ding duidelijk maakt is dat dit in de afgelopen decennia tot de nodige controverse heeft geleid. En wat daarbij sterk opvalt is de stelligheid waarbij de meestal mannelijke musicologen hun mening geven, waarbij van enige nuance geen sprake is.

(meer…)

Lees verderPieter Bergé – De leugens en de schaterlach – Sjostakovitsj geheime Stalin-satire (Boek Recensie)

75 Years Gaudeamus – How the Unheard-of Comes to Impredictable Life (Boek Recensie)

De goden waren stichting Gaudeamus vorig jaar niet bepaald gunstig gezind. Voor het eerst in de geschiedenis ging het jaarlijkse Gaudeamus Festival niet door. Met name triest omdat het een extra feestelijke editie zou worden, vanwege het inmiddels vijfenzeventig jarig bestaan. Weliswaar vonden diverse online activiteiten plaats, maar dat is natuurlijk niet meer dan een slap aftreksel van het origineel. Wel lanceerde de stichting met als titel ’75 Years Gaudeamus – How the Unheard-of Comes to Impredictable Life’ een leuk doosje met vijf boekjes, waarin op verschillende wijzen stil wordt gestaan bij deze inmiddels lange geschiedenis van de stichting en het bijbehorende festival.

(meer…)

Lees verder75 Years Gaudeamus – How the Unheard-of Comes to Impredictable Life (Boek Recensie)

Edwin Prévost – An Uncommon Music for the Common Man (Boek Recensie)

Edwin of Eddie Prévost kennen we in eerste instantie als zeer veelzijdig percussionist, actief in wat wij de vrije improvisatie noemen en beroemd geworden door zijn aanwezigheid in één van Europa’s belangrijkste ensembles op dat terrein: AMM. Maar Prévost beperkt zijn muzikale activiteiten al lang niet meer tot dit vehicle. Sterker nog, ondanks het feit dat het eerste album van AMM in 1967 verscheen, is hij actiever dan ooit. En niet alleen als musicus, ook als schrijver. De komende dagen daarom aandacht voor deze veelzijdige man, waarbij we aftrappen met zijn meest recente boek met de intrigerende titel ‘An Uncommon Music for the Common Man’.

(meer…)

Lees verderEdwin Prévost – An Uncommon Music for the Common Man (Boek Recensie)

The Cleveland Orchestra & Franz Welser-Möst – A New Century (CD / Boek Recensie)

Twee orkesten, twee bijzondere boxen. In de afgelopen maanden lieten zowel The Cleveland Orchestra als de Berliner Philharmoniker op deze wijze van zich horen. The Cleveland Orchestra om, na het eeuwfeest dat in 2018 plaatsvond, een nieuw tijdperk in te luiden, de Berliner Philharmoniker om stil te staan bij de komst van de nieuwe chef-dirigent Kirill Petrenko. Maar vandaag is het podium voor The Cleveland Orchestra, chef-dirigent Franz Welser-Möst en ‘A New Century’. (meer…)

Lees verderThe Cleveland Orchestra & Franz Welser-Möst – A New Century (CD / Boek Recensie)

Peter Sloterdijk – Licht en Geluid (Boek Recensie)

Enig pathos kunnen we de Duitse filosoof Peter Sloterdijk niet ontzeggen. Zo blijkt ook uit de Nederlandse vertaling van de eerste twee delen van ‘Der ästhetische Imperativ. Schriften zur Kunst’, onder de titel ‘Licht en Geluid’, verschenen bij Boom Filosofie. Bevattende teksten en lezingen over Kunst en dan met name muziek. Zeer de moeite waard, zeker ook vanwege Sloterdijks prachtige schrijfstijl, al frons je her en der wel even de wenkbrauwen bij al te stellige uitspraken.

(meer…)

Lees verderPeter Sloterdijk – Licht en Geluid (Boek Recensie)