Bandler Ching – Coaxial / M. CHUZI – PAPARA / Condor Gruppe – Gulliver (CD Recensie)

Meer sdban Records vandaag en dus meer grensoverschrijdende muziek van mijn zuiderburen. Na de albums van Compro Oro, Schroothoop en Diswasher_ is het nu tijd voor Bandler Ching, een creatie van rietblazer Ambroos De Schepper, dat ‘Coaxial’ uitbracht; M. CHUZI dat ‘PAPARA’ lanceerde en tot slot het inmiddels vrij bekende Condor Gruppe dat vorig jaar ‘Gulliver’ realiseerde.

(meer…)

Lees verderBandler Ching – Coaxial / M. CHUZI – PAPARA / Condor Gruppe – Gulliver (CD Recensie)

Action & Tension & Space – Tellus / Hedvig Mollestad & Trondheim Jazz Orchestra – Maternity Beat / I Like To Sleep – Sleeping Beauty (CD Recensiee)

Rune Grammofon brengt veel jazz uit, maar beperkt zich hier niet toe. Dat blijkt goed uit de drie albums die vandaag centraal staan. Zo maakt Action & Tension & Space op ‘Tellus’ pure krautrock, weten we van Hedvig Mollestad, die ‘Maternity Beat’ opnam met het Trondheim Jazz Orchestra, dat ze eveneens graag een flinke scheut rock bij haar jazz gooit en laat I Like To Sleep op ‘Sleeping Beauty’ horen dat het altijd nog heftiger kan.

(meer…)

Lees verderAction & Tension & Space – Tellus / Hedvig Mollestad & Trondheim Jazz Orchestra – Maternity Beat / I Like To Sleep – Sleeping Beauty (CD Recensiee)

JP den Tex – The Starlight Adventure / Julian Taylor – Beyond the Reservoir (CD Recensie)

Na Bart Davenport en Robert Forster, die hier gisteren aan bod kwamen, vandaag aandacht voor nog twee singer-songwriters. De uit ons eigen land afkomstige JP den Tex die op het bij Concerto Records verschenen ‘The Starlight Adventure’ het verhaal vertelt van een door Europa reizend circus en voor de Canadees Julian Taylor die met het in eigen beheer uitgebrachte ‘Beyond the Reservoir’ terugkijkt op zijn tienerjaren. Mooie, afwisselende albums – mede doordat allebei gastmusici inzetten, waarin diverse muzikale stijlen bij elkaar komen.

(meer…)

Lees verderJP den Tex – The Starlight Adventure / Julian Taylor – Beyond the Reservoir (CD Recensie)

Bart Davenport – Episodes / Robert Forster – The Candle and the Flame (CD Recensie)

Vandaag twee vocalisten die zich bewegen in de aan folk verwante muziek: de uit Oakland, Californië afkomstige Bart Davenport en de in Brisbane, Australië geboren Robert Forster. Zowel het reeds verschenen ‘Episodes’ als het begin februari te verschijnen ‘The Candle and the Flame’ zitten in de catalogus van het in Hamburg gevestigde Tapete Records. Beide zijn in eerste instantie singer- en songwriter, ook op deze twee albums. En weliswaar praten we ook hier weer over solo albums, dat betekent niet dat we louter Davenport en Forster hier horen, al omringt die eerste zich met meer musici dan de tweede.

(meer…)

Lees verderBart Davenport – Episodes / Robert Forster – The Candle and the Flame (CD Recensie)

Susana – Elevation / Judy Collins – Spellbound (CD Recensie)

Vandaag twee vocalistes die zich beiden ophouden in het grensgebied tussen folk, singer-songwriter en de betere popmuziek. De Noorse zangeres en pianiste Susanna Karolina Wallumrød kwam hier eerder voorbij met de albums ‘Garden of Earthly Delights’ en ‘Baudelaire & Piano’ en viel toen reeds op door haar eclectische aanpak. Iets dat ook weer terug te horen is op het in eigen beheer uitgebracht ‘Elevation’ Judy Collins blijft wat dat betreft, in het door Cleopatra Records uitgebrachte ‘Spellbound’, dichter bij de traditie. Beiden blinken echter uit in het schrijven en vertolken van prachtige luisterliedjes, ideaal voor deze donkere dagen.

(meer…)

Lees verderSusana – Elevation / Judy Collins – Spellbound (CD Recensie)

Will Sheff – Nothing Special / Amanda Shires – Take it Like a Man / The Murlocs – Rapscallion (CD Recensie)

Vroeg of laat begint het dan toch te kriebelen, ook bij Will Sheff, de primus inter pares van Okkervil River kwam onlangs met een solo album, ‘Nothing Special’, verschenen bij ATO Records, een onafhankelijk label, gevestigd in New York. Overigens wel een erg bescheiden titel voor een toch heel behoorlijke Cd. Bij hetzelfde label verscheen onlangs ook een ander solo album: ‘Take it Like a Man’ van de Texaanse zangeres Amanda Shires. Verder hier aandacht voor ‘Rapscallion’ van het uit Australië afkomstige The Murlocs, bestaand uit leden van King Gizzard & the Lizard Wizard: zanger en meer Ambrose Kenny-Smith, bassist Cook Craig, gitarist ORB Callum Shortal, toetsenist Crepes Tim Karmouche en drummer Beans Matt Black.

(meer…)

Lees verderWill Sheff – Nothing Special / Amanda Shires – Take it Like a Man / The Murlocs – Rapscallion (CD Recensie)

Sanne Rambas – Paradis / Sister (Download / CD Recensie)

Op haar eigen label ‘SONNA Records’ bracht Sanne Rambags tot nu toe drie albums uit, het als download verkrijgbare ‘SONNA’, dat hier reeds aan bod kwam, ‘Paradis’, eveneens als download verkrijgbaar en de Cd ‘Sister’. De twee laatste, waarvan ‘Sister’ pas een paar maanden oud is, staan in dit stuk centraal. ‘Paradis’ maakte Rambags samen met cellist Lucija Gregov en drummer Mark Schilders, voor ‘Sister’ klopte ze aan bij gitariste en vocaliste Oddrun Lilja Jonsdottir en voor het titelstuk bij een aantal mede vocalistes.

(meer…)

Lees verderSanne Rambas – Paradis / Sister (Download / CD Recensie)

Aron Raams – Lost in Bright Blindness (CD / Concert Recensie)

De Bussel (Liever in de KluiZ dan ThuiZ), Oosterhout – 19 oktober 2022

Aron Raams. Foto: onbekend

Aron Raams is al vijftien jaar verbonden aan het Oosterhoutse Liever in de KluiZ dan ThuiZ. Achter de schermen is hij de man die een grote bijdrage levert aan de programmering van de concerten. Afgelopen woensdag stond hij er zelf om zijn nieuwe, door PIAS Integral gedistribueerde Cd ‘Lost in Bright Blindness’ te presenteren. Een bijzonder concert met enkele mooie hoogtepunten, maar ook een aantal schrijnende dieptepunten. Raams is allesbehalve stijlvast en dat wringt hier behoorlijk.

(meer…)

Lees verderAron Raams – Lost in Bright Blindness (CD / Concert Recensie)

Korn – Requiem (CD Recensie)

Het uit Californië afkomstige Korn maakte zijn debuut in 1994 en bestaat dus inmiddels bijna dertig jaar. Het was één van de eerste bands die metal combineerde met hiphop, techno en funk, ‘nu-metal’ gedoopt. Muziekstijlen die tot op dat moment gescheiden werelden vormden. Het maakte Korn, net als bands als Deftones, Limp Bizkit, Disturbed en Linkin Park bekend bij het grote publiek. Inmiddels zijn we een stroom albums verder en ligt er ‘Requiem’.

(meer…)

Lees verderKorn – Requiem (CD Recensie)

Warpaint – Radiate Like This (CD Recensie)

Toen Warpaint in 2008 voor het eerst van zich liet horen, was een popgroep volledig bestaand uit vrouwelijke musici nog een redelijke uitzondering, dat is inmiddels wel wat veranderd al blijft de verhouding nog steeds scheef. Het ging de dames goed tot 2016, het jaar waarin ‘Heads Up’ verscheen. De vier leden namen aansluitend pauze en besloten elders ervaring op te gaan doen. Het in mei dit jaar bij Vrigin Records verschenen ‘Radiate Like This’ laat horen dat dit een goede keuze is geweest, de muziek klinkt beter dan ooit.

(meer…)

Lees verderWarpaint – Radiate Like This (CD Recensie)