Debra Kaye – Ikarus Among the Stars / Time Is the Sea We Swim in (Cd Recensie)

Vandaag besteed ik hier aandacht aan de Amerikaanse componiste Debra Kaye middels twee Cd’s. Beide verschenen bij Navona Records. ‘Ikarus Among the Stars’ is al wat langer uit, terwijl ‘Time Is the Sea We Swim in’ pas onlangs verscheen. Naast opnames van haar eerste twee strijkkwartetten, uitgevoerd door het Daedalus Quartet, respectievelijk het Voxare String Quartet, vinden we ook verder voornamelijk kamermuziek. De enige uitzondering is het titelstuk ‘Ikarus Among the Stars, een opdrachtwerk van de Portland Youth Philharmonic.

(meer…)

Lees verderDebra Kaye – Ikarus Among the Stars / Time Is the Sea We Swim in (Cd Recensie)

Ivan Buffa – Identity / Stephen Yip – By Moonflowers / Jeremy Beck – Remember (CD Recensie)

Naast veel andere muziek vandaag strijkkwartetten van Ivan Buffa, Stephen Yip en Jeremy Beck. Van de Slowaakse componist Ivan Buffa speelt het Quasars Ensemble zijn ‘String Quartet’ op het bij Kairos Music verschenen ‘Identity’; van de Hong Kong afkomstige Stephen Yip horen we zijn kwartetten ‘Luminosity Etude’ en ‘By Moonflowers’ op de gelijknamige eveneens bij Kairos verschenen Cd en uitgevoerd door het Mivos Quartet en tot slot is er het zesde strijkkwartet van de Amerikaanse componist Jeremy Beck dat in een uitvoering van The Frosch String Quartet te vinden is op het bij Neuma Records verschenen ‘Remember’.

(meer…)

Lees verderIvan Buffa – Identity / Stephen Yip – By Moonflowers / Jeremy Beck – Remember (CD Recensie)

Garth Knox – Open Spaces / Javier Quislant – Sinuso Tiempo / Thomas Cabaniss – Four Elements (CD / Download Recensie)

Meer strijkkwartetten vandaag, van hedendaagse componisten. Het Ragazze Quartet speelt stukken van Garth Knox op het bij Outhere Music verschenen ‘Open Spaces’, waarop Knox overigens ook zelf te horen is; vier leden van Klangforum Wien spelen ‘Sinuso Tiempo – Cycle for String Quartet’ van Javier Quislant, uitgebracht door Kairos en het Charleston Symphony String Quartet is te horen in het eerste, tweede en vijfde strijkkwartet van Thomas Cabaniss. ‘Four Elements’ verscheen als digitale uitgave bij Navona Records.

(meer…)

Lees verderGarth Knox – Open Spaces / Javier Quislant – Sinuso Tiempo / Thomas Cabaniss – Four Elements (CD / Download Recensie)

Alma Quartet – Erich Wolfgang Korngold / Emerson String Quartet – Infinite Voyage (CD Recensie)

De komende dagen hier aandacht voor het strijkkwartet, al dan niet in combinatie met andere instrumenten. Vandaag de klassiekers. Het Alma Quartet nam eerder voor Challenge Records het tweede en derde strijkkwartet van Erich Wolfgang Korngold op en voegde daar onlangs het eerste, opus 16 aan toe, samen met het pianokwintet, opus 15, waarin we naast het kwartet de pianist Severin von Eckardstein horen. Verder hier aandacht voor het Emerson String Quartet en hun bij Alpha verschenen Cd ‘Infinite Voyage’. Met daarop ‘Melancholie, opus 13 van Paul Hindemith, waarin we ook de sopraan Barbara Hannigan horen, het derde strijkkwartet van Alban Berg, ‘Chanson perpétuelle, opus 37’ van Ernest Chausson, met naast het kwartet pianist Bertrand Chamayou en Hannigan en tot slot het tweede strijkkwartet van Arnold Schönberg, met eveneens Hannigan in de rol van sopraan.

(meer…)

Lees verderAlma Quartet – Erich Wolfgang Korngold / Emerson String Quartet – Infinite Voyage (CD Recensie)

Thomas Larcher – The Living Mountain (CD Recensie)

De Oostenrijkse componist Thomas Larcher was lange tijd vooral bekend als pianist, stukken spelend van hedendaagse componisten als Heinz Holliger, Olga Neuwirth, Isabel Mundry en Johannes Maria Staud en samenwerkend met dirigenten als Claudio Abbado, Pierre Boulez, Dennis Russell Davies en Franz Welser-Möst. In 1994 was hij tevens de oprichter van het festival Klangspuren in Tirol, dat hij tot 2003 leidde. De laatste twee decennia is hij vooral bekend geworden in de rol van componist, een imposant oeuvre creërend. Op het onlangs bij ECM Records verschenen ‘The Living Mountain’ vinden we drie vrij recente voorbeelden van wat deze man in zijn mars heeft. Het titelstuk schreef hij voor sopraan en ensemble; ‘Ouroboros’ voor cello en kamerorkest en ‘Unerzählt’ voor bariton en piano.

(meer…)

Lees verderThomas Larcher – The Living Mountain (CD Recensie)

Hansko Visser, Reinier van Houdt, Jasna Veličković & Lucio Tasca – Asvogel in Orgelpark / Germaine Sijstermans, Koen Nutters & Reinier van Houdt – Circles, Reeds, and Memories (CD Recensie)

Ik blijf nog even in het Orgelpark, waar afgelopen vrijdag en zaterdag de tweede editie van het Echonance Festival plaatsvond. Eerder, eind 2021, vonden hier ook de opnames plaats van ‘Asvogel’, een project onder leiding van componist Hansko Visser. Hij componeerde de eerste versie van ‘Kemenymadar’, geïnspireerd door de Hongaars / Joegoslavische componist Ernö Király. Hij vroeg Reinier van Houdt, afgelopen zaterdag nog te horen in een stuk van Gabriel Paiuk, Jasna Veličković en Lucio Tasca voor de delen twee tot en met vier. Het album verscheen bij Esc.Rec. Van Houdt als componist en uitvoerder horen we ook op het bij Elsewhere verschenen ‘Circles, Reeds and Memories’. Verder hier stukken van Germaine Sijstermans en Koen Nutters. Leuk van beide Cd’s is dat de componisten ook zelf als uitvoerend musicus te horen zijn.

(meer…)

Lees verderHansko Visser, Reinier van Houdt, Jasna Veličković & Lucio Tasca – Asvogel in Orgelpark / Germaine Sijstermans, Koen Nutters & Reinier van Houdt – Circles, Reeds, and Memories (CD Recensie)

Morton Feldman – Violin and String Quartet (CD Recensie)

Eind volgende week, 2 en 3 februari, vindt in het Amsterdamse Orgelpark de tweede editie plaats van het Echonance Festival. Veel van de muziek die tijdens dit festival te horen zal zijn, is te scharen onder de noemer hedendaags minimalisme, zoals bekend van labels als Wandelweiser, Another Timbre, Insub en Elsewhere. Muziek die ook op deze blog veelvuldig voorbij komt. Eén componist is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van deze stroming en dat is Morton Feldman. Another Timbre bracht onlangs één van zijn langere stukken uit op twee CD’s, het ruim twee uur durende ‘Violin and String Quartet’, gespeeld door vijf leden van Apartment House.

(meer…)

Lees verderMorton Feldman – Violin and String Quartet (CD Recensie)

S.E.M. Ensemble – Joy Boy, A Tribute to Julius Eastman / Julius Eastman – Femenine (Concert / CD Recensie)

De Singel, Antwerpen – 19 januari 2024

Petr Kotik, Foto: website S.E.M. Ensemble

Julius Eastman was zonder meer één van de markantste componisten binnen de stroming die we vaak aanduiden als ‘minimalisme’. Eenzaam en zonder vaste verblijfplaats overleed hij in 1990 in een ziekenhuis in Buffalo, een bijzonder oeuvre achterlatend dat zeker de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint. En terecht, zoals u ook al eerder op deze blog hebt kunnen lezen. Afgelopen vrijdag en zaterdag maakte het S.E.M. Ensemble dat weer eens duidelijk. Het in 1970 geformeerde collectief, door, onder andere componist en fluitist Petr Kotik en Eastman zelf. Naast componist was Eastman in die jaren vooral actief als vocalist, zo is hij ook te horen op de eerste albums van Meredith Monk. Naast dat ik stilsta bij dit unieke concert, besteed ik hier aandacht aan weer een nieuwe uitgave van Eastmans ‘Femenine’, nu uitgevoerd door het Talea Ensemble en The Harlem Chamber Players en uitgebracht door Kairos Records. Eerder besprak ik reeds de uitvoeringen door Ensemble O, door Apartment House, beiden op Cd en door het Doelen Ensemble, een concert tijdens November Music 2021.

(meer…)

Lees verderS.E.M. Ensemble – Joy Boy, A Tribute to Julius Eastman / Julius Eastman – Femenine (Concert / CD Recensie)

Beatriz Ferreyra – UFO Forrest + / Annea Lockwood – Glass World (LP & CD Recensie)

Binnen de elektronische muziek hebben vrouwelijke componisten lang niet de aandacht gekregen die ze verdienden. Dat was zo binnen de experimentele muziek, maar wellicht nog wel meer binnen de hedendaags gecomponeerde muziek. Gelukkig zijn er uitzonderingen waarvan ik er vandaag twee hier de revue laat passeren, aan de hand van nieuwe albums, verschenen bij Room40. Op ‘UFO Forrest +’ vinden we vier composities van Beatriz Ferreyra, terwijl ‘Glass World’ een heruitgave is van het in 1970 verschenen debuutalbum van Annea Lockwood, van wie overigens het nodige te horen zal zijn op het komende Rewire Festival.

(meer…)

Lees verderBeatriz Ferreyra – UFO Forrest + / Annea Lockwood – Glass World (LP & CD Recensie)

Les Espaces Électroacoustiques III (CD Recensie)

Ruim twee jaar geleden besprak ik hier het tweede deel van het bij Col Legno verschenen ‘Les Espaces Électroacoustiques’. Samen met het in 2016 uitgekomen eerste deel vormde dit een tweeluik met hoogtepunten uit de eerste periode van de elektroakoestische muziek, waarbij componisten aan bod kwamen als Luigi Nono, Luciano Berio, Gotttfried Michael Koenig en Karlheinz Stockhausen. Vorig jaar verscheen een derde deel met aandacht voor de periode daarna. Het oudste stuk dateert uit 1986, het meest recente uit 2016. Wat gebleven is, is dat de stukken werden opgenomen in 5.1 surround aan het Institute for Computer Music and Surround Technology (ICST) in Zürich,

(meer…)

Lees verderLes Espaces Électroacoustiques III (CD Recensie)