Tom Jackson, Benedict Taylor & Daniel Thompson (Concert Recensie)

PlusEtage, Baarle-Nassau (A New Wave of Jazz) – 12 oktober 2024

Benedict Taylor, Tom Jackson en Daniel Thompson. Foto’s: Jef Vandebroek.

Klarinettist Tom Jackson, altviolist Benedict Taylor en gitarist Daniel Thompson zijn geen onbekenden voor elkaar, nog voor Dirk Serries die ze uitnodigde voor een concert gisterenavond in de PlusEtage in Baarle-Nassau, als onderdeel van een nieuwe serie ‘A New Wave of Jazz‘ concerten. De drie werken al jaren met elkaar samen, in wisselende bezettingen, al dan niet samen met Serries en kwamen ook op deze blog al vaker voorbij. Maar nu dus als trio in twee volledig geïmproviseerde sets. Dat ze dit vaker zo doen, was zeker te merken.

(meer…)

Lees verderTom Jackson, Benedict Taylor & Daniel Thompson (Concert Recensie)

Marta Warelis – Still Life with Lemons (Concert Recensie)

Bimhuis, Amsterdam – 11 oktober 2024

Foto’s Rogier Boogaard.

Voor het geval u het nog niet weet, het Bimhuis bestaat deze maand vijftig jaar. Ooit begonnen aan de Oude Schans, op initiatief van Willem Breuker, Han Bennink, Hans Dulfer en Willem van Manen als een soort van clubhuis voor jazzmusici en sinds 2005 residerend aan het IJ, als onderdeel van het Muziekgebouw. Veel activiteiten dus dit jaar, met vooral deze maand veel bijzondere concerten. In het kader daarvan kreeg pianiste Marta Warelis, wier ster rijzende is binnen de Amsterdams impro-scene, de uitnodiging voor een residentie met een band naar keuze, resulterend in een sextet,  bestaand uit Ab Baars op klarinet en tenorsax, Karen Ng op klarinet en altsax, Ben LaMar Gay op trompet, Ingebrigt Håker Flaten op contrabas, Frank Rosaly op drums en tot slot Warelis zelf op piano en synthesizer. Het resultaat klonk gisterenavond.

(meer…)

Lees verderMarta Warelis – Still Life with Lemons (Concert Recensie)

Edison Uitreiking Jazz & Klassiek 2024 (Concert Recensie)

AFAS Theater, Leusden – 7 oktober 2024

Cappella Amsterdam opent de avond. Foto’s: Ferdy Damman.

Afgelopen maandagavond werden, na de opening door Cappella Amsterdam, in het AFAS Theater in Leusden de jaarlijkse Edisons voor jazz en klassiek weer uitgereikt, samen met de publieksprijzen en de oeuvreprijzen. De prijzen voor de albums zijn op dat moment al bekend, terwijl we op de avond zelf te horen krijgen wie de publieksprijzen hebben gewonnen, waarvoor per categorie drie albums zijn genomineerd en wie een leven lang musiceren beloond ziet met een oeuvreprijs. Voor de jazz ging de publieksprijs dit jaar naar zanger Dennis van Aarssen die met de Amerikaanse pianist Jeff  Franzel ‘Just Call It Love’ opnam en in de categorie klassiek viel Herman Finkers‘ ‘Missa Sancti Georgii’ in de prijzen, uitgevoerd door Cappella Amsterdam en Holland Baroque, onder leiding van Daniel Reuss. De oeuvreprijzen gingen naar pianist Ronald Brautigam, vanzelfsprekend in de categorie klassiek en naar altsaxofonist Benjamin Herman. Verder namen de Nederlandse winnaars in de diverse categorieën hun beeldjes natuurlijk in ontvangst. Aansluitend kwamen ze in het tweede deel van de avond nogmaals voorbij, maar nu met de bekroonde muziek.

(meer…)

Lees verderEdison Uitreiking Jazz & Klassiek 2024 (Concert Recensie)

Peter-Michael Hamel – Der Klang des Lebens (Concert Recensie)

Orgelpark, Amsterdam – 5 oktober 2024

Peter Michael Hamel. Foto: picture-alliance/dpa

De waarde van pianist Ralph van Raat voor de hedendaagse gecomponeerde muziek kan moeilijk overschat worden. Geen musicus brengt jaarlijks meer stukken op de Nederlandse podia dan deze voorvechter voor de muziek van vandaag. En gaat die enorme diversiteit dan niet ten koste van de kwaliteit? Het zou natuurlijk zo maar kunnen, maar niet bij een perfectionist als Van Raat, die iedere keer weer speelt alsof dit het enige stuk is dat hij op zijn repertoire heeft staan en hij het reeds duizenden keren onder zijn handen vandaan heeft laten glippen. Gisteren klonk de ruim een uur durende cyclus ‘Der Klang des Lebens’, dat de Duitse componist Peter-Michael Hamel componeerde tussen 1992 en 2006.

(meer…)

Lees verderPeter-Michael Hamel – Der Klang des Lebens (Concert Recensie)

IJslandse Kroonjuwelen (Concert Recensie)

Concertgebouw, Amsterdam (NTR ZaterdagMatinee) – 5 oktober 2024

Valgeir Sigurðsson, foto: Magnus Andersen

Onder de titel IJslandse Kroonjuwelen besteedde het NTR ZaterdagMatinee vandaag aandacht aan de Bedroom Community, een IJslands platform en platenlabel, in 2006 opgericht door componist, musicus en producer Valgeir Sigurðsson. We horen hier, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest, onder leiding van Dima Slobodeniouk, twee stukken van hem, naast werk van de eveneens bij dit collectief aangesloten componisten Edmund Finnis en Daniel Bjarnason. Tevens brengt dit concert de Nederlandse première van ‘Gemini’, een stuk voor orkest van de Finse componist Esa-Pekka Salonen.

(meer…)

Lees verderIJslandse Kroonjuwelen (Concert Recensie)

Maxim Shalygin – Amandante (Concert Recensie)

Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam – 2 oktober 2024

Op verzoek van het Oekraïense gezelschap Nova Opera schreef de eveneens uit Oekraïne afkomstige, maar al enige jaren in Nederland woonachtige componist Maxim Shalygin zijn eerste opera, iets wat hij tot voor kort zichzelf niet zag doen. Maar gisterenavond ging hij in première, in een nagenoeg uitverkocht Muziekgebouw aan ’t IJ. En het mag gezegd: dit smaakt naar meer. Shalygins muzikale taal maakt hem tot een uitstekend operacomponist die in staat is om de kijker / luisteraar anderhalf uur geboeid te houden. Hij baseerde zijn verhaal op Plato’s ‘Symposion, in een prachtig nieuw jasje gestoken door Paul van der Woerd. Maar zo goed als dat de muziek was – en de uitvoering door dit Nova Opera, onder leiding van Mikhell Menabde – zo teleurstellend was echter de regie van Aïda Gabriëls. Alle handeling die Van der Woerd in dit verhaal heeft gestopt, brengt ze feilloos om zeep door de vier protagonisten, twee sopranen en twee baritons, continu in dezelfde kledij te laten optreden en hun handelingen louter te laten bestaan uit tableaux en tegen het einde wat dans. En wat nog erger is: boventiteling ontbreekt, waardoor het verhaal niet te volgen is. Wel krijgen we het thema femicide opgedient, middels allerlei feiten en weetjes, geprojecteerd op een scherm.

(meer…)

Lees verderMaxim Shalygin – Amandante (Concert Recensie)

Giacomo Puccini – Madama Butterfly (Concert Recensie)

Opera Ballet Vlaanderen, Antwerpen – 10 september 2024

De huwelijksscène. Foto’s: Annemie Augustijns

Niet alleen is Giacomo Puccini’s ‘Madama Butterfly’ nog altijd één van de meest geliefde opera’s, het is tevens één van de meest omstreden. Dit verhaal zo maar op de planken brengen, zonder er enige mate van kritiek in te verwerken is dan ook bijna niet meer mogelijk. Ook de Argentijnse regisseur Mariano Pensotti doet alle moeite om dit in onze ogen bijna onwaarschijnlijke verhaal in een ander licht te plaatsen. Pensotti kiest voor een raamvertelling, waarbij hij een Japanse regisseuse opvoert die de opera in het heden regisseert, niet toevallig bij Opera Ballet Vlaanderen in Antwerpen waar deze enscenering deze weken te zien is, en tijdens dat proces tegen haar eigen verleden aanloopt. Echt ingrijpen in de opera doet Pensotti echter niet, hij volstaat om middels tekst zijn verhaal te vertellen tijdens de instrumentele scènes. Veel voegt het niet toe, met name niet doordat Pensotti de kern van het probleem onvoldoende belicht: racisme. Verder niets dan lof voor deze productie met een prachtig spelend orkest, onder leiding van Daniela Candillari en een uitstekende cast, met als absoluut hoogtepunt een geweldige Anba Naqe als Butterfly, die zich prima inleeft in haar complexe personage en prachtige decors en kostuums van Mariana Tirantte.

(meer…)

Lees verderGiacomo Puccini – Madama Butterfly (Concert Recensie)

Richard Wagner – Der fliegende Holländer (Concert Recensie)

Concertgebouw, Amsterdam (NTR ZaterdagMatinee) – 7 september 2024

Jaap van Zweden voor het Radio Filharmonisch Orkest. Foto’s: Milagro Elstak.

Het was via de memoires van Heinrich Heine dat Richard Wagner op het idee kwam van zijn opera ‘Der fleigende Holländer’, waarmee het NTR ZaterdagMatinee afgelopen zaterdag het nieuwe seizoen opende. Hij las die memoires in 1838 in Riga waar hij chef-dirigent was bij de opera en voltooide zijn werkstuk in 1841. Helemaal tevreden was hij niet, het leidde tot een verbeterde versie in 1843, de versie waarmee het stuk in première ging; één in 1846, waarin hij de volledige orkestratie overhoop gooide en tot slot nog een wijziging in 1860, waarbij hij het zogenaamde ‘Tristan slot’ toevoegde aan het eind van de ouverture, zo genoemd omdat hij op dat moment net ‘Tristan und Isolde’ had afgerond. Dat was allemaal niet genoeg, aan het eind van zijn leven wilde hij het stuk nogmaals onder handen nemen, iets wat er echter niet meer van kwam. Gelukkig wellicht, want dit is een perfecte opera om dit seizoen mee te openen, met één been in de romantiek en met één been reeds in de moderniteit. Het Radio Filharmonisch Orkest op het podium, Jaap van Zweden op de bok, het Groot Omroepkoor versterkt met Cappella Amsterdam en een keur aan geweldige solisten. Het levert een grandioze uitvoering op die aan het einde terecht beloont wordt met een donderend applaus.

(meer…)

Lees verderRichard Wagner – Der fliegende Holländer (Concert Recensie)

Gaudeamus Festival – Deel 5

Diverse locaties, Utrecht – 7 en 8 september 2024

Van links naar rechts: jurylid Joanna Bailie, Yixie Shen met de Gaudeamus Award en mede genomineerde Lucy McKnight. Foto: Rogier Bogaard

En het was Yixie Shen die uiteindelijk gisterenavond de Gaudeamus Award 2024 won. Welverdiend, de afgelopen dagen betoonde zij zich een uitstekend componiste, die ook het technische handwerk als geen ander bleek te beheersen. Bij haar geen performances, geen video of andere toevoegingen, geen gimmicks, gewoon noten en die aaneen smeden tot coherente, sprekende stukken. Fijn dat de jury ervoor koos om dat te belonen. Verder besteed ik hier nog aandacht aan die andere prijs die iedere twee jaar tijdens dit festival wordt uitgereikt: de Tera de Marez Oyens prijs; het door Ensemble Klang uitgevoerde stuk ‘Conditions’ van Maya Verlaak, één van de drie juryleden en aab het nieuwe stuk van Annika Socolofksy, die de Award in 2021 won, ‘Detective Convention’ werd uitgevoerd door HIIIT, het voormalige Slagwerk Den Haag.

(meer…)

Lees verderGaudeamus Festival – Deel 5

Gaudeamus Festival – Deel 4

Diverse locaties, Utrecht – 7 en 8 september 2024

De strijkers van het New European Ensemble eerder deze week. Foto: Rogier Bogaard

Op het moment dat ik dit type zijn alle stukken van de voor de Gaudeamus Award genomineerde componisten gespeeld, vanavond volgt de uitslag, maar hier maak ik nu reeds de balans op en laat ik Patrick EllisCem GüvenLucy McKnight, Yixie Shen en Beniamino Fiorini hier nogmaals passeren. Met stukken uitgevoerd door het IEMA Ensemble, het RIOT Ensemble, xTRo en Ensemble Klang. En ook dit jaar valt de grote mate van diversiteit op tussen deze componisten, eens te meer bewijzend dat je aan dit metier op heel verschillende wijze vorm kunt geven.

(meer…)

Lees verderGaudeamus Festival – Deel 4