Satoko Fujii – Jet Black / Trio SAN – Hibiki (CD Recensie)

Vandaag twee trio albums van pianiste Satoko Fujii. Bij haar eigen Libra Records verscheen ‘Jet Black’, waarop we haar horen met bassist Takashi Sugawa en drummer Ittetsu Takemura, met wie ze eerder ‘Moon on the Lake’ uitbracht en bij Jazzdor Records zag ‘Hibiki’ het licht, het debuut album van Trio SAN, verder bestaand uit vibrafonist Taiko Saito en drummer Yuko Oshima.

(meer…)

Lees verderSatoko Fujii – Jet Black / Trio SAN – Hibiki (CD Recensie)

Kaze – Unwritten / Kaze & Ikue Mori – Crustal Movement (CD Recensie)

De komende dagen besteed ik hier aandacht aan pianiste Satoko Fujii. Allereerst aan de hand van twee albums van haar kwartet Kaze, verder bestaand uit haar partner en trompettist Natsuki Tamura, trompettist Christian Provost en drummer Peter Orins. Vanwege die laatste zijn de albums ook altijd een samenwerking tussen Fujii’s Libra Records en Orins’ Circum Disc. Daar verschenen de afgelopen tijd ‘Unwritten’ en ‘Crustal Movement’, waarbij we op die laatste als gast Ikue Mori horen op elektronica. Dat is overigens niet de eerste keer; ze maakten gezamenlijk eerder het ook hier besproken ‘Sand Storm’.

(meer…)

Lees verderKaze – Unwritten / Kaze & Ikue Mori – Crustal Movement (CD Recensie)

Ronny DeCarlo – Fonque Nouveau / Koen Boeijinga – Dutch Mountain Tribe / Federico Calcagno Octet – Mundus Inversus (CD Recensie)

Ieder jaar stimuleert de Keep an Eye Foundation de jazz in Nederland middels Keep an Eye on the Records. De drie winnaars krijgen ieder de mogelijkheid om een jaar later te komen met een debuutalbum. Een goede manier om naamsbekendheid op te bouwen. Om daar een steentje aan bij te dragen komen de drie albums ook altijd hier aan bod. Dit jaar kwamen uit: ‘Fonque Nouveau’ van gitarist Roenik Roa Espinosa’s band Ronny DeCarlo, ‘Dutch Mountain Tribe’ van saxofonist Koen Boeijinga en ‘Mundus Inversus’ van klarinettist Federico Calcagno. De eerste twee albums verschenen bij Zennez Records, de derde bij Habitable Records. Ze komen in volgorde van groepsgrootte hier aan bod.

(meer…)

Lees verderRonny DeCarlo – Fonque Nouveau / Koen Boeijinga – Dutch Mountain Tribe / Federico Calcagno Octet – Mundus Inversus (CD Recensie)

Sound of Europe Festival – Dag 2 (Concert Recensie)

Diverse locaties, Breda – 13 april 2024

Dareyn. Foto’s: Mischa Keijser

Dit Sound of Europe Festival, verspreid over twee dagen, laat ook mooi zien hoe de muziek in ons deel van Europa de afgelopen decennia steeds kleurrijker geworden is en hoe groot de invloed van diverse niet-westerse culturen op het muzikale landschap inmiddels is. De conservatoria dragen daar overigens in belangrijke mate aan bij. Studenten van over de gehele wereld weten Nederland steeds beter te vinden en hebben nogal eens de neiging na afloop te blijven hangen. Kijk maar naar de Amsterdamse jazz scene, die inmiddels voor een groot deel bestaat uit musici van over de gehele wereld. Die musici nemen instrumenten mee die we hier niet kennen, zoals de kemancheh en de kora en anders wel ritmes en maatsoorten die we hier niet gewoon zijn. Het kwam ook gisteren op de tweede dag van Sound of Europe weer prachtig samen.

(meer…)

Lees verderSound of Europe Festival – Dag 2 (Concert Recensie)

Sound of Europe Festival – Dag 1 (Concert Recensie)

Diverse locaties, Breda – 12 april 2024

Ambergris. Foto: Mischa Keijser

Categoriseren, ik zal niet de enige zijn die daar behoefte aan heeft. Hoe berg je anders die alsmaar uitdijende hoeveelheid Cd’s op. Pop, jazz, klassiek als hoofdcategorieën en daartussen weer subcategorieën, dat houdt de zaak overzichtelijk. Probleem is alleen dat steeds meer musici zich niet zo veel aantrekken van mijn behoefte en vrolijk grensoverschrijdend bezig zijn. Het Bredase Sound of Europe Festival biedt ze dezer dagen een podium. “Unexpected Crossover” kreeg het festival als ondertitel mee: “Het gaat om muzikanten die de gebaande paden verlaten en nieuwe elementen uit andere stijlen integreren. Improvisatie behoort daarbij altijd tot de kern”. En daar zit ik dan met mijn hokjes.

(meer…)

Lees verderSound of Europe Festival – Dag 1 (Concert Recensie)

Marc van Vugt – The Curious Badger – Guitar Tales II

Ik betoonde mij eerder enthousiast over gitarist Marc van Vugt. ‘The Lonely Coyote – Guitar Tales’ kwam hier eind december 2022 aan bod. Inmiddes is het vervolg, het bij zijn eigen Baixim Records verschenen ‘The Curious Badger – Guitar Tales II’ al enkele maanden verkrijgbaar, tijd dus dat deze musicus hier weer eens een podium krijgt. En ook nu heeft Van Vugt zo ongeveer zijn complete collectie gitaren te voorschijn gehaald en verrast hij ons met muziek die de fans van Bill Connors, Ralph Towners, Pat Metheny en Egberto Gismonti zonder meer aan zal spreken.

(meer…)

Lees verderMarc van Vugt – The Curious Badger – Guitar Tales II

Michiel Stekelenburg – Catharsis (Concert / CD Recensie)

Paradox, Tilburg – 29 maart 2024

De Griekse filosoof Aristoteles gebruikte als eerste de term ‘kátharsis (κάθαρσις)’. Door de toeschouwer tijdens een tragedie in het theater bloot te stellen aan extreme emoties, ondergaat deze een zuivering van diezelfde gevoelens bij zichzelf. Zoiets dergelijks had gitarist en componist Michiel Stekelenburg in gedachten voor zijn nieuwe, bij Challenge Records verschenen album, toepasselijk ‘Catharsis’ geheten. Naar eigen zeggen is Stekelenburg een gevoelig mens, voor een man wat al té gevoelig, zo kreeg hij jarenlang ingewreven. Een man moet immers stoer en sterk zijn en vooral zijn gevoelens niet tonen. Een jarenlange worsteling leidde er uiteindelijk toe dat wat hij aanvankelijk als zwakte zag, nu ziet als zijn kracht en de brandstof voor zijn werk als componist en musicus. De stukken op dit boeiende album gaan dan ook over dit proces. Afgelopen vrijdag stond hij met deze muziek in het Tilburgse Paradox, wat betekent dat hier zowel de live ervaring als de Cd voorbij komt.

(meer…)

Lees verderMichiel Stekelenburg – Catharsis (Concert / CD Recensie)

Gonçalo Almeida – Ciclos / Hydra Ensemble – Águas / Bulliphant – Sleep (CD / Download Recensie)

Bassist Gonçalo Almeida kwam hier deze week eerder voorbij. Hij is te horen op het bij A New Wave of Jazz verschenen ‘Defiant Illusion’. Een goede reden om vandaag eens wat uitgebreider stil te staan bij deze Portugese bassist die alweer enige jaren in het Rotterdamse verblijft. We horen hem solo op ‘Ciclos’ en als deel van het Hydra Ensemble en Bulliphant, die onlangs allebei met nieuwe albums kwamen. Van het Hydra Ensemble verscheen ‘Águas’ bij Almeidas eigen Cylinder Recordings, waar ook ‘Ciclos’ uitkwam, van Bulliphant zag ‘Sleep’ het licht bij Ugoki!.

(meer…)

Lees verderGonçalo Almeida – Ciclos / Hydra Ensemble – Águas / Bulliphant – Sleep (CD / Download Recensie)

Spirit in Spirit – Cinematico / José Lencastre, Zbigniew Kozera & Vasco Trilla – Chymeia / Flak, Jorge Nuno, José Lencastre & Hernâni Faustino – Break it Down (Download Recensie)

Gisteren besteedde ik hier aandacht aan saxofonist José Lencastre, naar aanleiding van twee nieuwe albums van A New Wave of Jazz, vandaag wederom deze saxofonist, nu met drie, louter als download verkrijgbare, albums uitgebracht door het Portugese Phonogram Unit. Met bassist Raoul van der Weide en drummer Onno Govaert maakte hij, onder de naam Spirit in Spirit ‘Cinematico’; met bassist Zbigniew Kozera en drummer Vasco Trilla ‘Chymeai’ en tot slot is hij te horen op ‘Break it Down’ van Flak, het alias van João Pires de Campos, hier te horen op een drummachine. Met verder gitarist Jorge Nuno en bassist Hernâni Faustino.

(meer…)

Lees verderSpirit in Spirit – Cinematico / José Lencastre, Zbigniew Kozera & Vasco Trilla – Chymeia / Flak, Jorge Nuno, José Lencastre & Hernâni Faustino – Break it Down (Download Recensie)

Lemadi Trio – Tryptophan Suite / Carla Santana, José Lencastre, Maria do Mar & Gonçalo Almeida – Defiant Illusion / Garuda Trio & Rodrigo Pinheiro – Tongues of Flames (CD Recensie)

Ik benoemde reeds eerder dat A New Wave of Jazz, het platenlabel van Dirk Serries al lang niet meer louter een platform is voor het uitbrengen van zijn eigen muziek. Zo is Serries zelf, met zijn partner Martina Verhoeven, slechts op één van de drie van de meest recente albums van dit label te horen: ‘Tryptohan Suite’, als onderdeel van het nieuwe Lemadi Trio dat het stel vormt met de Portugese saxofonist José Lencastre. Lencastre horen we ook op ‘Defiant Illusion’, samen met Carla Santana op elektronica, violiste Maria do Mar en bassist Gonçalo Almeida. Verder maakte het Garuda Trio, bestaande uit saxofonist Hugo Costa, bassist Hernâni Faustino en drummer João Valinho, samen met de pianist Rodrigo Pinheiro het album ‘Tongues of Flames’.

(meer…)

Lees verderLemadi Trio – Tryptophan Suite / Carla Santana, José Lencastre, Maria do Mar & Gonçalo Almeida – Defiant Illusion / Garuda Trio & Rodrigo Pinheiro – Tongues of Flames (CD Recensie)