Ella Zirina – Intertwined / Hristo Goleminov – Ground Wire / Ilia Rayskin’s Introspections – Unboxed (CD Recensie)

Buitenlandse musici weten de Nederlandse conservatoria steeds beter te vinden en blijven hier na het afronden van hun studie nog wel eens hangen. Het zal u wellicht niet verbazen dat ik daar, zo langzamerhand aardig tegen de stroom inroeiend, groot voorstander van ben. Al was het maar omdat het in dit geval de jazz zeer ten goede komt. Vandaag daarom drie recente Cd’s van musici die het bij ons blijkbaar prima naar hun zin hebben. De gitariste en vocaliste Ella Zirina bracht met haar septet ‘Intertwined’ uit en saxofonist Hristo Goleminov realiseerde met een octet ‘Ground Wire’. Beide albums verschenen bij het nieuwe label van het Bimhuis. Verder verscheen bij DOX Records eerder dit jaar ‘Unboxed’ van drummer Ilia Rayskin’s band Introspections. Leuk want Rayskin en Goleminov zijn ook te horen in elkaars band.

(meer…)

Lees verderElla Zirina – Intertwined / Hristo Goleminov – Ground Wire / Ilia Rayskin’s Introspections – Unboxed (CD Recensie)

Marike van Dijk Nonet – Stranded / Ben van Gelder – Manifold (CD Recensie)

Vorig jaar kreeg saxofoniste Marike van Dijk van het North Sea Jazz Festival de jaarlijkse compositieopdracht. Over de uitvoering van ‘Stranded’ betoonde ook ik mij meer dan tevreden en de Cd, die natuurlijk dezelfde titel kreeg en verscheen bij ZenneZ Records, werd hier dan ook enthousiast ontvangen. Met ‘The Stereography Project’ bewees Van Dijk al eerder een eigenzinnig componist te zijn, die graag met wat grotere ensembles werkt en deze reputatie bouwt ze met dit album verder uit. Verder hier aandacht voor saxofonist Ben van Gelder, die overigens ook te horen is op ‘Stranded’. Voor ‘Manifold’, dat verscheen bij DOX Records, formeerde hij echter ook zelf een octet. (meer…)

Lees verderMarike van Dijk Nonet – Stranded / Ben van Gelder – Manifold (CD Recensie)

Tijn Wybenga & AM.OK – Brainteaser / Re:Brainteaser (CD Recensie)

De komende dagen mag het een maatje groter binnen de Nederlandse jazz. Vandaag besteed ik daarbij aandacht aan componist en bandleider Tijn Wybenga, die voor AM.OK een band van dertien musici samenstelde. In 2021 verscheen ‘Brainteaser’, met opnames gemaakt in het Bimhuis, op LP bij ZenneZ Records. Oktober van dit jaar kwam het album ook uit op Dubbel Cd, samen met ‘Re:Brainteaser’. Lowkolos, het alias van Mert Gençer, bewerkte een aantal stukken en Wybenga vulde dat aan met een tweetal liveopnames, gemaakt tijdens een concert in de Amsterdamse Tolhuistuin. Het originele album kwam hier nooit aan bod, dus daarom hier maar even terug naar 2021. (meer…)

Lees verderTijn Wybenga & AM.OK – Brainteaser / Re:Brainteaser (CD Recensie)

Mark Lotz Trio – Turn On, Tune In, Drop Out! / Mark Lotz – Freshta (CD Recensie)

In vrij korte tijd verschenen er twee albums van fluitist Mark Alban Lotz bij ZenneZ Records. Met zijn trio, verder bestaand uit bassist Zack Lober en drummer Jamie Peet realiseerde hij ‘Turn On, Tune In, Drop Out!’ en met een kwintet bracht hij onlangs ‘Freshta’ uit, opgedragen aan de Afghaanse activiste Freshta Kohistani die nu bijna drie jaar geleden op negenentwintigjarige leeftijd werd vermoord. In dat kwintet vinden we de nodige oude bekenden van Lotz: klarinettist Claudio Puntin, pianist Jeroen van Vliet, cellist Jörg Brinkmann en drummer Dirk-Peter Kölsch. En ook alle composities, op beide albums zijn van Lotz’ hand, die zich al eerder een boeiend componist betoonde.

(meer…)

Lees verderMark Lotz Trio – Turn On, Tune In, Drop Out! / Mark Lotz – Freshta (CD Recensie)

AVA Trio – Ash / Frans Vermeerssen Trio – The Trail / Benjamin Herman – Nostalgia Blitz (CD Recensie)

Vandaag wederom drie saxofonisten uit eigen land met recente albums. Daar reken ik ook baritonsaxofonist Giuseppe Doronzo onder, al zo lang hier woonachtig. Samen met bassist Esat Ekincioglu en percussionist Pino Basile vormt hij sinds 2015 het Ava Trio dat begin dit jaar bij Tora Records ‘Ash’ uitbracht. Verder hier aandacht voor het trio dat Frans Vermeerssen vormt met bassist Dion Nijland en drummer Thomas Jaspers en waarvan onlangs ‘The Trail’ verscheen bij Trytone. Tot slot een nieuw album van Benjamin Herman, het onlangs bij Dox Records verschenen ‘Nostalgia Blitz’, waarop we Herman horen in gezelschap van bassist Peter Peskens, drummer en percussionist Jimmi Hueting en gitarist Micha Zaat.

(meer…)

Lees verderAVA Trio – Ash / Frans Vermeerssen Trio – The Trail / Benjamin Herman – Nostalgia Blitz (CD Recensie)

Yuri Honing Acoustic Quartet – Heaven on My Mind / Willem Abelen – FLUX / PEAX – NU (CD Recensie)

Vandaag en morgen saxofonisten en hun albums. Allemaal de afgelopen maanden verschenen. Ik begin met één van de meest belangrijke uit onze contreien: tenorsaxofonist Yuri Honing. Samen met de vaste partners waar hij zijn Acoustic Quartet mee vormt: pianist Wolfert Brederode, hier ook te horen op het harmonium en de vibrafoon, bassist Gulli Gudmundsson en drummer Joost Lijbaart, bracht hij bij Challenge Records ‘Heaven on My Mind‘ uit. Willem Abelen heeft die status voorlopig nog niet, dat kan ook niet want hij is pas net afgestudeerd en het bij Zennez Records verschenenen ‘FLUX’, waarop hij te horen is met gitarist Tom Veltien, pianist Michal Niedbala, bassist Freek Mulder en drummer Yordi Petit, is zijn debuut. Tot slot een saxofonist die zijn reputatie heeft opgebouwd als uitvoerder van hedendaags gecomponeerde muziek: Ties Mellema. Samen met slagwerker Barry Jurjus vormt hij echter ook het duo PEAX. En op het in eigen beheer uitgebrachte ‘NU’ , dat staat voor ‘New Universe’, vinden we voldoende aanknopingspunten om dit album in dit verband aan bod te laten komen.

(meer…)

Lees verderYuri Honing Acoustic Quartet – Heaven on My Mind / Willem Abelen – FLUX / PEAX – NU (CD Recensie)

Teus Nobel Acoustic Trio – After Hours / Ruben Drenth Trio – How to Gather Moss / Gijs Levelt Spoken Quartet – Down with Money (CD / Download Recensie)

In onze serie Nederlandse jazzmusici vandaag aandacht voor nieuw werk van drie trompettisten: Teus Nobel, Ruben Drenth en Gijs Levelt. Nobel eert op zijn nieuwe, bij Integral Music verschenen album ‘After Hours’, dat hij opnam met zijn nieuwe Acoustic Trio, niemand minder dan Chet Baker. Een trompettist met wiens muziek hij twintig jaar geleden vrijwel letterlijk jazz leerde spelen en die ook in de afgelopen twee decennia zijn muziek kleurde. Op dit album, dat hij maakte met gitarist Tim Langedijk en bassist Thomas Pol, horen we dan ook vooral klassiekers waar Bakers naam voor altijd aan verbonden is. Bijzonder daarbij is dat Nobel koos voor een sobere aanpak, dicht blijvend bij het origineel. Drenth vroeg, voor het in eigen beheer uitgekomen ‘How to Gather Moss’,  drummer en vibrafonist Mees Siderius en bassist Jeroen Den Daas om hem te vergezellen. En waar Nobel Baker koos als inspirator, koos Drenth voor The Rolling Stones. Tot slot hier aandacht voor de louter als download bij Zennez Records verkrijgbare EP ‘Down with Money’ van het Gijs Levelt Spoken Quartet, waarin we verder horen: Stefan Schmid op toetsen, Mark Haanstra op basgitaar en Joost Lijbaart op drums.

(meer…)

Lees verderTeus Nobel Acoustic Trio – After Hours / Ruben Drenth Trio – How to Gather Moss / Gijs Levelt Spoken Quartet – Down with Money (CD / Download Recensie)

ZYFT – Triangle Moments / The Skypainters – Elusive Moments (CD Recensie)

Meer Nederlandse jazz vandaag en wederom snaren, alleen nu niet van de piano, maar van de gitaar en de strijkers. “ZYFT is een blijvertje”, zo mailde gitarist Henk Zwerver mij. Gelukkig maar, ‘Triangle Moments’ is het tweede album van dit in 2016 ontstane trio dat verder bestaat uit altvioliste Maya Felixbrodt en basklarinettist Ziv Taubenfeld. Het album verscheen bij Creative Sources Recordings. Verder sta ik hier stil bij het debuut van het in Groningen residerende The Skypainters: ‘Elusive Moments’ verscheen bij ZenneZ Records. Multi-instrumentalist, maar vooral gitarist Kirill Dumchenko is de leider van dit kwintet dat verder bestaat uit altvioliste Andreia Florindo, toetsenist Tonke Suithoff, bassist Gabriele Bertossi en drummer Petr Agapov.

(meer…)

Lees verderZYFT – Triangle Moments / The Skypainters – Elusive Moments (CD Recensie)

Kenturah’s Kitchen – Capricious Dance / OAK – Eight / Erik Verwey Trio & Hermine Deurloo – About a Home (CD Recensie)

De Nederlandse jazz komt er op deze blog de laatste tijd wat bekaaid vanaf. Volledig onterecht, want er verschijnt genoeg moois. Nederland heeft dan ook al decennia lang een traditie hoog te houden en de diverse conservatoria spuien ieder jaar weer een nieuwe lichting goede musici uit, overigens ook steeeds vaker afkomstig uit andere delen van de wereld. Maar als ze maar lang genoeg blijven hangen en velen doen dat, worden ze vanzelf eigen. Ik maak een inhaalslag, te beginnen met drie pianisten: Ed Baatsen, Sjoerd van Eijck en Erik Verwey. Baaatsen bracht met zijn trio Kenturah’s Kitchen in eigen beheer ‘Capricious Dance’ uit, Van Eijck maakte met zijn kwartet OAK ‘Eight’ voor Zennez en Verwey realiseerde met zijn trio, aangevuld met mondharmonica speelster Hermine Deurloo ‘About a Home’ voor Integral.

(meer…)

Lees verderKenturah’s Kitchen – Capricious Dance / OAK – Eight / Erik Verwey Trio & Hermine Deurloo – About a Home (CD Recensie)

Nils Økland & Sigbjørn Apeland – Glimmer / Sinikka Langeland – Wind and Sun / Elina Duni – A Time To Remember (CD Recensie)

Manfred Eicher, de man achter ECM, mag dan een Duitser zijn, sinds jaar en dag verschijnen er opvallend veel albums van Scandinavische musici op zijn label. Zo troffen we er gisteren twee aan in het Pools-Noorse kwartet van Maciej Obara en staan we vandaag stil bij nieuw werk van Nils Økland en Sigbjørn Apeland, ‘Glimmer‘ en van Sinikka Langeland, ‘Wind and Sun’, waarop we verder een ware sterbezetting horen: Matthias Eick op trompet, Trygve Seim op tenor- en sopraansax, Mats Eilertsen op contrabas en Thomas Strønen op drums. Tot slot aandacht voor de Albanese zangeres Elina Duni die met ‘A Time To Remember’ haar derde album voor dit label uitbracht en te horen is met gitarist Rob Luft, Matthieu Michel op bugel en Fred Thomas op zowel piano als drums. Volksmuziek speelt op alle drie de albums een grote rol. Allereerst bij Økland, te horen op viool en Hardanger fiddel en Apeland, op harmonium, maar ook bij Langeland, te horen op de kantele, de Joodse harp en natuurlijk met vocalen en tot slot ook bij Duni die naast eigen composities ook een aantal traditionele stukken opnam. (meer…)

Lees verderNils Økland & Sigbjørn Apeland – Glimmer / Sinikka Langeland – Wind and Sun / Elina Duni – A Time To Remember (CD Recensie)