PLUG (Concert Recensie)

Het Kruithuis, ‘s-Hertogenbosch (November Music) – 6 november 2015

WP_20151106_22_42_59_Pro[1]
‘Ground’ van Jeroen Uyttendaele en Dewi de Vree
Vorig jaar eindigde mijn recensie van de eerste editie van PLUG tijdens November Music nog met de woorden: “Ik kijk er reeds naar uit!” De teleurstelling is dan ook groot want deze tweede editie kan nog niet in de schaduw staan van de eerste. Halverwege heb ik het dan ook maar voor gezien gehouden!

Dat lag allereerst aan de kwaliteit van de installaties waar het eerste deel van de avond mee startte en waar niet veel bijzonders bij zat. Het meerendeel was niets zeggend, saai en soms zelfs kinderachtig, met als absoluut dieptepunt de installatie van Roel Heremans die het publiek mee nam met een zogenoemde ‘geleide fantasie’, bekend van meer spiritueel getinte trainingen. Daar zeer effectief maar hier totaal nietszeggend en ronduit vervelend. Gelukkig waren er een paar uitzonderingen. ‘Ground’ van Jeroen Uyttendaele en Dewi de Vree was origineel. Hierin worden elektronische instrumenten bestuurd door afbeeldingen van grafiet. De muziek is pure noise en hoe meer ‘steentjes’ er middenin komen te staan des te groter wordt de intensiteit van het geluid. Echt veel heeft het muzikaal niet om het lijf, maar het boeit wel om ze zo bezig te zien.

WP_20151106_22_55_32_Pro[1]
‘Druppel op een Gloeiende Plaat’ van Margriet Kick-Ass
‘Druppel op een Gloeiende Plaat’ is eveneens interessant. Als een chemicus staat Margriet Kicks-Ass achter haar installatie. Ze giet water en bier op een plaat wat leidt tot een serie ontploffingen en dus tot geluid, iedere keer weer anders. Spannend, enerverend en met humor.

Maar ja, bijna 2,5 uur rondlopen voor zo’n magere oogst is wel heel lang. En dat was te merken. De avond verliep meer als een netwerkborrel dan als een optreden. Daar waar er wel wat te horen viel, vaak zacht en subtiel, verdronk het geluid dan ook in het geroezemoes. Compleet verveeld dus uiteindelijk maar afgehaakt en daardoor alle optredens gemist. Wellicht werd het hierin goed gemaakt, geen idee. De spanningsboog in de avond ontbrak in ieder geval totaal.