EMERGE / RE-DRUM – Frail / Split / Persecutory Delusion (CD Recensie)

emergeEMERGE is het alias van de Duitse Sascha Stadlmeier. Naast dat hij actief is als musicus en producer runt hij zijn eigen platenlabel: Attenuation Circuit en organiseert hij een concertserie in de Echokammer, Augsburg. Tijd dus om eens wat meer aandacht te besteden aan deze elektronica specialist.

 

 

Het half april uitgebrachte ‘Frail’ bevat de opnames van een concert uit november 2013. EMERGE mocht toen optreden tijdens de prestigieuze Phonophon series aan het NMI (Institut für Neue Medien) in Frankfurt. De ruim veertig minuten durende set is een duistere. Als een ijselijk koude, intergalactische storm, zo klinkt de gruizige drone die EMERGE hier creëert. Veel variatie beidt hij ons niet, wat dat betreft is EMERGE in zijn aanpak opvallend consistent. Soms neemt de storm weliswaar in kracht wat af, maar al snel herneemt hij zich en blaast ons luisteraars wederom van de sokken.

Beluister en koop ‘Frail’ via Bandcamp:

Ongeveer tegelijkertijd kwam er ook een cassette uit met op kant B de registratie van een concert dat EMERGE in april 2014 gaf in Warschau. Hier klinkt de muziek industrieel en krijgen we het gevoel in een machinekamer te zijn beland. De muziek is wat afwisselender dan in ‘Frail’ en ook wat minder duister, al zien we hier ook nergens de zon. EMERGE lijkt hier overigens ook beïnvloed door de Musique Concrète uit de vroege jaren van de elektronica, gezien het inventieve en creatieve gebruik van allerhande omgevingsgeluiden die hij op speelse wijze in het stuk laat weerklinken. Nadeel is wel dat deze set wat aan de lange kant is en dat EMERGE hier na verloop van tijd in herhaling valt.

Op de andere kant van de cassette horen we een lange set van RE-DRUM, oftewel de uit Rusland afkomstige Pavel Aleshin. Het zijn opnames uit de Echokammer.
De muziek van RE-DRUM bevat elementen uit ambient en klinkt opener en transparanter dan die van EMERGE, al bezit ook deze muziek tegelijkertijd iets dreigends en onrustbarends. Het tweede deel van de set bezit een gestaag kabbelende drone als basis waar het heerlijk op wegdromen is.

Beluister en koop split met RE-DRUM via Bandcamp:

EMERGE en RE-DRUM treden ook regelmatig samen op. Onder de titel ‘Persecutory delusion’ is een concert uitgebracht dat op 2 april 2014 in Berlijn werd gegeven in de serie ‘Noise Angriff’, wat staat voor ‘Noise aanval’. Beide stemmen zijn duidelijk herkenbaar op dit album dat nu niet bepaald klinkt als de genoemde ‘Noise aanval’. De set begint met een musique concrète achtige setting, vergelijkbaar met het optreden van EMERGE in Warschau. Alleen hier klinkt het lichter. Op de achtergrond horen we een drone die nog het meest wegheeft van een stevige bries. En de kermende stem verderop, althans zo komt dit geluid over, zorgt voor extra spanning. De set krijgt daarnaast gaandeweg iets meditatiefs door de slepende cadans.

De afwisseling is op dit album, mede door de samenwerking, het grootst en maakt het daarmee tot het beste album van de drie hier genoemde.

Beluister en koop ‘Persecutory delusion’ via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.