Band of Horses – Why Are You OK (CD Recensie)

band-of-horses-why-are-you-okHet uit Seattle afkomstige Band of Horses levert met ‘Why Are You OK’ zijn vijfde album af, het live album ‘Acoustic at The Ryman’ niet meegerekend. Geen meesterwerk, zoveel is zeker. Daarvoor hinkt het album te veel op meerdere gedachten. De stemmige rock, met een flinke dosis Americana, is gebleven, evenals Ben Bridwell’s warme, zeer melodieuze stem. Die beslist geldt als absolute sfeermaker.

Maar het album kent wel heel veel verschillende muzikale sferen en wil daardoor niet echt een eenheid worden. Met opener ‘Dull Times / The Moon’ begint het album sterk. We horen hier de Americana roots en er wordt mooi stevig gitaarspel geboden. Het hierop volgende ‘Solemn Oath’ gooit echter al roet in het eten, een niet echt te plaatsen niemendalletje. ‘Hag’, het onvermijdelijke nummer over de liefde maakt dan wel weer het één en ander goed, met de mooie poëtische tekst van Birdwell:
“Your eyes they have this glowing
You were more than I deserve
After all our shame and suffering
I turned my back to everything I really want
And put you first
But are we really in love? Completely in love?
Get mention and make your skin start to crawl
Started off limping and broken
It unfolded like a dream
Dazzled by the very thought of it
Like the way dreams are supposed to be.”

Leuk is ook ‘Casual Party’. Het nummer begint met een gesproken fragment waarin een stem zegt:
“It’s a, it’s a complete farce
Everything you do is a farce”
Wat volgt is een bijna over de top nummer waarin Bridwell zijn aversie tegen zogenaamd gezellige feeestjes met met ons deelt:
“Talking conversation at the casual party
Awful television, don’t get you started
No, it never stops
Children and dogs and manicured lawns
All your future plans and vacation homes
I wanna go home”

Bekijk hier de video van ‘Casual Party’:


‘Throw My Mess’ en ‘Country Teen’ blijven het dicht bij de traditionele Americana, inclusief het van country bekende dreunende ritme. ‘Country Teen’ is van de twee de meest melodieuze en ‘Throw My Mess’ de meest spannende. Het is hier vooral het pittige, licht agressieve gitaarspel waarmee de band ons verrast. Bekijk hier een live versie van ‘Throw My Mess’ voor KCRW radio:


Maar zoals gezegd, het gebrek aan consistentie zit Band of Horses op dit album in de weg, de heren willen daarvoor net even iets te veel. Dat laat onverlet dat het album zeker een aantal goede nummers bevat die het beluisteren waard zijn.

Reacties zijn gesloten.