Midori Hirano – Minor Planet

De uit Kyoto, Japan afkomstige Midori Hirano kreeg een klassieke piano opleiding alvorens ze in 2008 naar Berlijn toog en zich daar in de elektronische scene stortte. Ze maakt muziek bij video installaties, films en dansvoorstellingen en vrij werk waarvan het debuut bij Sonic Pieces, ‘Minor Planet’ een voorbeeld is.

Het is een beetje onwezenlijke muziek die Hirano maakt. Alsof het, ja, afkomstig is van een andere planeet. ‘By The Window’ klinkt indringend, zwaar op de hand, het geluid flink overstuurd. We horen klanken die in de verte iets weg hebben van een piano, maar dan zeer sterk vervormd, alsof je naar een wel héél slechte opname zit te luisteren. ‘Night Traveling’ is inderdaad prima geschikt om tijdens een nachtelijke rit in de auto te draaien. Mits je niet al te melancholiek bent ingesteld. Voor hen die daar last van hebben is ‘Rabbits In The Path’ meer aan te raden. Het onnadrukkelijke ritme in dit nummer maakt dit stuk wat lichter verteerbaar. Alhoewel, ook hier zorgt de vervorming van de klanken voor vervreemding. Bont maakt ze het in ‘She Was There’ door een heuse elektronische storm te creëren en in ‘Haiyuki’ door uitbundig met ruis en zender gekraak aan de slag te gaan.

Tegelijkertijd is dit Hirano’s grote kracht. Haar muziek heeft ontegenzeggelijk elementen van hedendaags gecomponeerde muziek, van ambient en van conventionele elektronische muziek, maar is net even anders door de bijzondere wijze waarop zij zich tot het geluid verhoudt. Haar klankwereld is allesbehalve zuiver, eerder troebel, verstoord (bij de klokken aan het begin van ‘Two Kites’ denk je echt dat er iets mis is met je stereo installatie), maar daardoor eigenlijk ook heel bijzonder. En het knappe is dat ze er op een bepaalde manier in slaagt met die al die vervormingen en verstoringen toch te boeien. Na het beluisteren van dit album kunnen we dan ook maar één conclusie trekken: Hirano is een geval apart en in dit geval mag u dat als een compliment zien.

Een aantal nummers van dit album is te beluisteren via Bandcamp. Het album is daar ook te koop: