Meredith Monk – Indra’s Net (Concert Recensie)

Westergasfabriek – Amsterdam (Holland Festival) – 23 juni 2023

De zangers in wit, vierde van rechts is Meredith Monk. Foto’s: Yvonne Porta

In mijn laatste verslag naar aanleiding van het uitbrengen van ‘The Collection’, met daarin alle albums die Meredith Monk uitbracht bij ECM Records, kwam reeds naar voren dat Monk zich blijft vernieuwen. Zo speelt in haar meest recente werken instrumentele muziek een grotere rol dan in haar vroege stukken. Iets dat ook geldt voor ‘Indra’s Net’ dat gisterenavond zijn wereldpremière beleefde tijdens het Holland Festival. Monk begon er reeds aan in 2010, sinds 2020 werkt ze eraan met haar ensemble, natuurlijk onderbroken door de pandemie en nu was dus eindelijk het moment daar.

(meer…)

Lees verderMeredith Monk – Indra’s Net (Concert Recensie)

John Adams – The Death of Klinghoffer (Concert Recensie)

Concertgebouw (NTR ZaterdagMatinee), Amsterdam – 3 juni 2023

John Adams dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest. Foto’s: Milagro Elstak

Het is natuurlijk wel een beetje toeval, deze recensie van ‘The Death of Klinghoffer’, John Adams‘ opera uit eind jaren ’80, net nu ik met een hele serie recensies bezig ben over minimalisme. Adams, geboren in 1947, is natuurlijk nog te jong om tot de grondleggers van dit genre te behoren, maar drukt vanaf half jaren ’70 wel een grote stempel op deze beweging. En niet in het minst met zijn opera’s waarvan ‘The Death of Klinghoffer’ de tweede was. Gisteren dirigeerde hij hem weer eens zelf, concertant. Met voor hem het Radio Filharmonisch Orkest en links achter het Groot Omroepkoor. De afsluiting van dit seizoen van het NTR ZaterdagMatinee.

(meer…)

Lees verderJohn Adams – The Death of Klinghoffer (Concert Recensie)

Richard Wagner – Der Ring des Nibelungen – Deel 2 (CD Recensie)

Gisteren besteedde ik reeds aandacht aan de eerste twee opera’s die Richard Wagners ‘Der Ring des Nibelungen’ vormen: ‘Das Rheingold’ en ‘Die Walküre’. Beiden vormen een onderdeel van de voortreffelijke nieuwe complete cyclus die Deutsche Oper am Rhein, samen met de Duisburger Philharmoniker, onlangs in eigen beheer uitbracht onder leiding van Axel Kober. Vandaag komen de volgende twee aan bod: ‘Siegfried’ en ‘Götterdämmerung’. 

(meer…)

Lees verderRichard Wagner – Der Ring des Nibelungen – Deel 2 (CD Recensie)

Richard Wagner – Der Ring des Nibelungen – Deel 1 (CD Recensie)

De eerste vraag die zich bijna automatisch aandient bij een nieuwe uitgave van de complete ‘Der Ring des Nibelungen’, de onsterfelijke cyclus van Richard Wagner, is of het nog iets toevoegt aan die enorme stapel die er reeds ligt. Aan de andere kant: wat is een betere plaats om deze tetralogie uit te voeren dan Düsseldorf, gelegen aan die rivier die een hoofdrol vervult in deze opera’s: de Rijn. En ja, ook qua thematiek is ‘Der Ring des Nibelungen’ actueler dan ooit. Dus verwelkomen we de Oper am Rhein en de Duisburger Philharmoniker die onlangs met ‘Götterdämmerung’ hun cyclus onder leiding van Axel Kober afsloot. Vandaag komen ‘Das Rheingold’ en ‘Die Walküre’ aan bod, morgen ‘Siegfried’ en ‘Götterdämmerung’.

(meer…)

Lees verderRichard Wagner – Der Ring des Nibelungen – Deel 1 (CD Recensie)

VEZEL – Dancing Beast / Yellowland / Orangeland / In Thin Ear (Streaming Recensie)

Van links naar rechts: Dodó Kis, Tobias Klein en Joske Koning. Foto: VEZEL

Tobias Klein is een veelzijdig musicus. Vanmiddag hoorde ik hem nog als onderdeel van Spinifex, met dat overdonderende nieuwe album ‘Beats the Plague’. En ik ken hem natuurlijk als basklarinettist en mede organisator van het basklarinetfestijn dat het laatste concert morgen in LantarenVenster in rook ziet opgaan. Maar als danser… Hij heeft nog meer talenten dan ik dacht. Maar VEZEL doet hem zijn grenzen verleggen. Iets dat ook geldt voor vocaliste, dichter, theater maakster en performance kunstenaar Joske Koning en voor blokfluittiste Dodó Kis. Samen produceren ze totaalkunst, op video vastgelegd door Eric de Clercq. Op Vimeo zijn er inmiddels vier korte films te zien, die hier aan bod komen.

(meer…)

Lees verderVEZEL – Dancing Beast / Yellowland / Orangeland / In Thin Ear (Streaming Recensie)

Hans Werner Henze – Der Prinz von Homburg (CD Recensie)

Componisten die er prat op gaan dat ze zowel door Ludwig von Beethoven als door Arnold Schönberg, Gustav Mahler en Igor Stravinsky zijn beïnvloed zijn er niet veel. Zo had Mahler veel waardering voor zijn collega Schönberg, maar met zijn muziek kon hij niets. Hans Werner Henze dacht er in ieder geval anders over en in zijn werk vinden we die grote diversiteit aan invloeden ook zeker terug. Bijvoorbeeld in zijn opera ‘Der Prinz von Homburg‘ die onlangs door Capriccio op Cd werd uitgebracht.

(meer…)

Lees verderHans Werner Henze – Der Prinz von Homburg (CD Recensie)

Robert Zuidam – Rage d’amours (CD Recensie)

Nederland stond, in tegenstelling tot onze buurlanden, nu niet bepaald bekend om zijn operacultuur. De laatste decennia begint hier echter verandering in te komen. Niet alleen door nieuwe gezelschappen als Opera2Day en de Nederlandse Reisopera en door een festival de Rotterdamse Operadagen, maar ook door het aantal componisten dat opera’s componeert. Robert Zuidam is daarbij één van de productiefste. ‘Rage d’amours’, een vroege opera uit 2002 / 2003 verscheen onlangs bij Attacca Prodcutions op Cd.

(meer…)

Lees verderRobert Zuidam – Rage d’amours (CD Recensie)

David Lang – Anatomy Theater (CD Recensie)

In juni 2016 ging bij de Los Angeles Opera ‘Anatomy Theater’ van David Lang in première, een opera die David Lang maakte op een libretto van Mark Dion. Het is het macabere verhaal van Sarah Osborne die nadat zij veroordeeld was voor de dood van haar man en twee kinderen, niet alleen publiekelijk werd geëxecuteerd, maar ook publiekelijk ontleed. Inmiddels is deze bizarre opera op Cd verschenen, bij Cantaloupe Records.

(meer…)

Lees verderDavid Lang – Anatomy Theater (CD Recensie)

Richard Strauss – Salome (DVD Recensie)

Vorige week keek ik, bij het bespreken van de uitvoering van Richards Strauss’ ‘Salome’ door Theater Mönchengladbach al even terug naar de nu al legendarische uitvoering van de Nationale Opera tijdens het Holland Festival van 2017. Een productie waar ik toen reeds uitgebreid over heb geschreven en die door alle pers lyrisch werd ontvangen. Ruim twee jaar later brengt het Koninklijk Concertgebouw Orkest de opera ook op Dvd uit.

(meer…)

Lees verderRichard Strauss – Salome (DVD Recensie)

Arthur Honegger – Jeanne d’Arc au bûcher (CD Recensie)

September vorig jaar speelde het Koninklijk Orkestgebouworkest, onder leiding van Stéphane Denève eindelijk het uit 1935 stammende ‘Jeanne d’Arc au bûcher’ van de Zwitsere componist Arthur Honegger. Het was er simpelweg niet eerder van gekomen, op zich niet vreemd gezien de grote hoeveelheid musici en solisten die dit stuk vraagt. Nu ligt er een Cd van deze semi-concertante uitvoering waardoor we deze glorieuze uitvoering, want daar was zeker sprake van, uitgebreid terug kunnen horen.

(meer…)

Lees verderArthur Honegger – Jeanne d’Arc au bûcher (CD Recensie)