Peter Katz – We Are The Reckoning (CD Recensie)

PK_Cover_Final_LOWRES“…Our deepest fear is not that we are inadequate.
Our deepest fear is that we are powerful beyond measure.
It is our light, not our darkness that most frightens us.
We ask ourselves, Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous?
Actually, who are you not to be? “.

Zou Peter Katz aan deze woorden, van Marianne Williamson, die vaak ten onrechte aan Nelson Mandela worden toegeschreven, hebben gedacht bij het schrijven van ‘No Natural’?

Je zou het wel denken als je het prachtige refrein hoort:
“There’s a light inside you
Trying to shine through
That’s what was told
If I could only see it
And believe it
I’de learn to be bold
Maybe then I could quietly say
‘I’m no natural, but I’m okay”.

Tijd voor een statement: als er één artiest alle reden heeft om zichzelf in de schijnwerpers te plaatsen is het Peter Katz wel met zijn laatste album ‘We Are The Reckoning’. Bovenstaande uiting van bescheidenheid, zeg maar gerust onzekerheid laat echter zien met wat voor mens we te maken hebben. Het is waarschijnlijk hieraan te danken dat dit album zo’n prachtig intens en ingetogen kunstwerk is geworden met elf briljante nummers, gekozen uit de vijftig (ja u leest het goed) die hij heeft gecomponeerd. Met opener en titelsong ‘We Are The Reckoning’ valt Katz direct met de deur in huis. Gevoelig en intiem gezongen op een prachtige melodie blijft dit nummer in je hoofd hangen. De tekst van hoop en vertrouwen doet de rest. De slotwoorden:
“Tell me what you seek out
We’ll tumble in the dark and find it
And clumsily now
We’ll get to where we get
And through our broken steps, we’ll make it
We will make it”

Bekijk hier een live uitvoering van ‘We Are The Reckoning’:


‘Dark’ is een intens liefdeslied over de steun die de ander biedt: “Baby I get dark, then You make it light.” Katz zingt het ontroerend mooi, zichzelf begeleidend op piano, met een lichte echo (wat is dit album overigens geweldig geproduceerd). En dan, heel subtiel begint Rachel Sermanni de tweede stem te zingen, om in het vierde couplet over te gaan in samenzang. En dan, na een instrumentaal synthesizer stuk, pakt Sermanni het ineens voor twee regels over met haar redelijk lage stem: “Let me take your hand, look you in the eye. So you understand all the reasons why.” Intussen heb je als luisteraar reeds een brok in je keel.

‘Brother’, een duet, geschreven en gezongen met Royal Wood is eveneens zeer bijzonder. Dit duet gaat over bloedbanden en hoe sterk deze zijn. Ook hier een zeer poëtische krachtige tekst:
“We may have followed beating hearts and settled down
We may have built a life away in another town
But blood is thicker than water in the ground
You are my brother with my brother I am found.”

Bekijk hier de prachtige video van ‘Brother’:

Na het beluisteren van dit album is maar één conclusie mogelijk: snel die andere 39 nummers uitbrengen. Zodat we nog meer kunnen genieten!