Martin Taxt – First Room / Microtub – Sonic Drift (CD Recensie)

Via de bassiste Inga Margrethe Aas, van wie hier gisteren het laatste album van Vilde&Inga voorbijkwam, komen we op de tubabespeler Martin Taxt. Samen maakten ze vorig jaar ‘First Room’. Taxt vormt echter samen met Peder Simonsen en Robin Hayward ook nog het trio Microtub, waarin we drie tuba’s horen en een modulaire synthesizer. Begin volgende maand brengt SOFA Music het vijfde album, ‘Sonic Drift’ uit.

Martin Taxt studeerde aan de Academy of Music in Oslo en aansluitend aan het CNSM in Parijs, in 2006. Hiermee de basis leggend voor een carrière binnen de experimentele muziek met een nogal ongewoon instrument. Naast dit duo met Aas, vormt hij er één met gitarist Toshimaru Nakamura,  maakt hij onderdeel uit van de trio’s Microtub en Muddersten en speelt hij op gezette tijden mee in het collectief Verdensteatret. Bijzonder is met name het gebruik van die microtonale tuba, in 2003 door zijn collega in Microtub Robin Hayward ontwikkeld. En dat blijkt een bijzonder instrument waar je opvallend rijkgeschakeerde klankwolken mee kunt maken, zeker in combinatie met de voor ‘First Room’ gebruikte sinusgolven en de contrabas en de viola da gamba die Aas hier hanteert. Met de titel verwijzen de twee overigens naar de Japanse theekamer, die het hart van het huis vormt, maar ook naar de ruimte waar de twee musici, deels live, dit album opnamen. De tekening op de hoes diende daarbij als partituur. Een album dat bestaat uit slechts één lange, maar opvallend kleurrijke wolk van klank van bijna veertig minuten.

Drie tuba’s dus op ‘Sonic Drift’, twee gestemd in C, één in F en aangevuld met een analoge synthesizer bespeeld door Simonson op ‘The Pederson Concerto’, het tweede stuk van dit album. Het eerste stuk is tevens het titelstuk. Ook in dit ‘Sonic Drift’ ingenieus opgebouwde klankwolken. Alleen zijn dat nu, omdat we alleen over tuba’s beschikken, bijzonder donkere onweerswolken. Het stuk werd gecomponeerd door Robin
Hayward voor het Berlijnse Bohemian Drips festival en beleefde zijn première in de grote watertoren van Berlijn, befaamd om zijn lange nagalm. Die is op dit album echter niet te horen omdat deze versie in 2020 werd opgenomen in de Oslose Studio Paradiso. Anders dan de titel ‘The Pederson Concerto’ suggereert, kwam dit stuk tot stand als groepsinspanning, al was het wel Simonson die de elektronica verzorgde.

‘First Room’ is reeds te beluisteren via Bandcamp en daar ook te koop. ‘Sonic Drift’ is vanaf begin mei hier te beluisteren en te koop :