b°tong, EMERGE, If, Bwana & Gerald Fiebig – THING / NLC, EISENLAGER, Occupied Head & Wilfried Hanrath – THING (CD Recensie)

Al jaren biedt Sascha Stadlmeider met zijn Attenuation Circuit een platform aan de meest uiteenlopende musici binnen de elektronica. Onlangs breidde hij de mogelijkheden voor deelname fors uit met zijn project ‘THING’. Ieder deel van deze serie, met altijd deze naam, maar zonder nummer, wordt gevormd door vier stukken die in de tussentijd zijn aangeleverd in reactie op de voor iedereen openstaande oproep op Bandcamp. Inmiddels verschenen de delen één en twee met werk van in totaal acht musici.

Daarbij wijkt het eerste album wel wat af, omdat hier vier stukken op staan die eerder als twee Split-LP’s  verschenen op hetzelfde label, zo’n tien jaar geleden. We starten met ‘First Kiss of the Lady of Initiation’ van b°tong, het alias van Chris Sigdell. Een duistere onweerswolk trekt er in een sloom tempo aan ons voorbij, een zwaar dreunende machine dringt zijn pregnante geluid aan ons op. Verderop sijpelt er wat licht doorheen, maar vrolijk wordt het nergens. Stadlmeier zelf, onder de naam Emerge tekende voor het tweede stuk, ‘Expulsion’, ofwel de andere kant van de LP. Omdat beiden putten uit dezelfde bron is ook dit een stuk waarin duistere nevels een hoofdrol spelen, regelmatig overigens op bijzonder subtiele wijze vormgegeven. Een jaar later verscheen de split-LP van If, Bwana, het alias van Al Margolis en Gerard Fiebig. En ook hier putten de twee stukken, If Bwana’s ‘Fie’s Big Organ / Recorders for Augsburg’ en Fiebigs ‘Sustained Development’ uit hetzelfde basismateriaal. We horen Fiebig op het orgel, Margolis op blokfluit en Jesus Jackson en Mathias Huber op gitaar. En vooral dat orgel zet hier de toon, indringende klanken produceert het, omgezet in twee indrukwekkende klanksculpturen.

De tweede uitgave in deze serie bevat nieuwe stukken van Nouvelles Lectures Cosmopolites, afgekort NLC, EISENLAGER, het alias van Norbert Kutz, Occupied Head, ofwel Dieter Mauson en tot slot Wilfried Hanrath. Geen idee wie er achter dat Franse Nouvelles Lectures Cosmopolites zit, maar ‘This Silent World’ weet in ieder geval te boeien. Veldopnames van vogelgeluiden worden hier op knappe wijze onderdeel van een stroom aan vrij duistere klanken. Boeiend is ook zeker het spannende ‘Korea Kraut Rock’ van EISENLAGER. Krautrock is dit niet, maar het deelt wel het stuwende karakter wat deze Duitse muziekvorm kenmerkt. Bijzonder is verder in dit stuk het gebruik van een groot scala aan nogal eens vervreemdend werkende (stem)opnames. Net als EMERGE en Gerald Fiebig kwam ook Occupied Head hier al eerder voorbij. Op deze ‘THING’ editie vinden we hem solo met de sfeervolle klanksculptuur ‘No Insurmountable Barrier’. Het vierde stuk is van Wilfried Hanrath. Zoals de titel reeds aangeeft, ‘Fadae (edit), guitar manipulations’ staat hier de gitaar centraal, maar de klank is dusdanig aangepakt dat je dat gegeven eigenlijk alleen uit de titel kunt afleiden.

Beide albums zijn te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.