Stratosphere – Collaborations II / Live at Dunk! 2021 (CD / Download Recensie)

De aandacht voor Dirk Serries de afgelopen dagen leidde gisteren hier tot die voor thisquietarmy en zijn duistere dronewereld en leidt vandaag naar een musicus wiens naam ik tot nu toe, volledig ten onrechte overigens, nog niet noemde: Ronald Mariën. Ten onrechte omdat hij ook de geluidsman is van Serries en hij het was die ervoor zorgde dat die concerten tijdens het Roadburn Festival zo goed klonken. Maar Mariën maakt ook zelf muziek, onder zijn alias Stratosphere. Het bij Midira Records verschenen ‘Collaborations II’ is al een jaar uit, maar bleef hier liggen en eind vorig jaar verscheen ‘Live at Dunk! 2021’. Aandacht voor beiden dus.

‘Aftermath’ kwam hier voorbij in 2016, ‘Collaborations I’ in 2018. Zoals de titel aangeeft een album waarop Mariën de samenwerking zocht met geestverwanten. Het leidde tot een concert op 28 april van dat jaar op Kasteel Bouckenborgh bij Antwerpen. ‘Collaborations II’ bevat hier de opnames van. Drie stukken staan op beide albums, in een studio-, respectievelijk een liveversie en twee stukken zijn nieuw, waarbij we in het laatste stuk, ‘Final Conclusion’ alle musici horen. Maar laten we bij het begin beginnen, bij ‘Breaking Down Barriers / Revealing the Unknown’, waarop we Stratosphere horen met Astoreth, Peter Verwimp, met wie hij eerder het prachtige ‘Between Worlds’ maakte. Een mooi, redelijk duister stuk, met een gestaag golvend ritmisch patroon. Op het wat lichtere en abstractere ‘Lesum’, beide stukken staan ook op ‘Collaborations I’, horen we Stratosphere met N, die hier gisteren natuurlijk al uitgebreid voorbij kwam. Op dit album ook twee stukken met Dirk Serries en Tom Malmendier, het eerder al uitgebrachte ‘Desolation (Tour & Drums)’ en het nieuwe ‘Through Chaos, Cohesion is Found’. Beide stukken bestaan uit nauwelijks van structuur veranderende klankwolken, waarin vooral de rol van Malmendier opvalt, of eigenlijk niet opvalt, want zijn percussiespel gaat vrijwel naadloos op in de gruizige wolken die de twee gitaristen bewerkstelligen.

Mariën plaatst regelmatig live opnames op zijn Bandcamp pagina, altijd via de formule dat je zelf mag bepalen hoeveel je ervoor betaalt. De laatste betreft een streaming concert, vorig jaar solo gegeven op het vermaarde Dunk! Festival. Helaas zonder de zelf gemaakte beelden. Gelukkig spreekt de muziek in de drie, vrij lang uitgesponnen stukken, inclusief het hierboven genoemde ‘Lesum’ voor zich. Muziek die in de loop van de jaren wat meer reliëf heeft gekregen en, zeker ook doordat Stratosphere de wat meer duistere sferen opzoekt, meer aan diepgang heeft gewonnen, daarbij trouw blijvend aan de ambient. Dat horen we terug op ‘Collaborations II’ en dat horen we terug op deze opnames tijdens het Dunk! Festival. Niets mis mee, te meer niet daar Stratosphere ver weg blijft van dat zoete, kleffe sfeertje dat nogal eens om deze muzieksoort hangt.

Beide albums zijn te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.