Paykuna – Rinakaruy / InTrio – Life is Elsewhere (Download / CD Recensie)

Als ik de overige albums die Sannne Rambags tot nu toe uitbracht op haar label SONNA Records in chronologische volgorde bespreek, stuit ik eerst op het als download verkrijgbare ‘Rinakaruy’ van het uit Zwitserland afkomstige septet Paykuna, voor dit album aangevuld met vocaliste Daniela Martínez en sopraan saxofoniste Victoria Pfeil en aansluitend op de Cd ‘Life is Elsewhere‘ van het in Rotterdam residerende InTrio.

Het septet Paykuna bestaat uit Antoine Humberset, Mario Alonso en Nicolas Gurtner, alle drie te horen op saxen en fluiten, pianist Demian Coca, tevens verantwoordelijk voor de composities, gitarist Balts Hürner, bassist Marius Meier en drummer Adrian Böckli, voor dit album dus aangevuld met Martínez en Pfeil. ‘Rinakaruy’ betekent zo veel als “op reis gaan” in het Quechua, één van de talen van Bolivia en de titels van de zeven stukken staan voor even zoveel landschappen in dit land. Direct al in ‘Barrio 12 de enero, calle 5’ horen we wat Rambags aantrok aan dit ensemble: die combinatie van jazz, geïmproviseerd en wereldmuziek. Qua dynamiek doet het me soms wat denken aan ‘Miin triuwa’, het laatste album van Under the Surface, dat hier onlangs reeds voorbij kwam.

Het grote verschil is echter de inzet van vier blazers, iets dat vooral de link met jazz bewerkstelligt. En bij die blazers horen instrumenten die we in dit genre niet zo vaak horen, zo is Alonso in ‘Q’ocha’ te horen in een prachtige solo op de basfluit. Het is hier dat we ook voor het eerst Martínez horen met haar lyrische vocalen. Mooi klinkt ook Hürner’s, regelmatig tegen rock aanleunende gitaarspel in ‘Callari’ en ‘Uyuni’, Dat terwijl we hem in ‘Tunari’ weer veel ritmischer horen, als onderdeel van een duet met Humberset op fluit. Bassist Meier opent ritmisch het titelstuk ‘Rinakaruy’, waarna we Pfeil horen met een bijzonder lyrische solo op sopraansax. Afsluiten doen we dit album met het bijzonder ritmische en enerverende ‘Alas’.

InTrio bestaat uit pianiste en vocaliste YingYing Su, die ook alle stukken componeerde, bassist Donatas Bielunskis en drummer Roope Kantonen. En ook hun album ‘Life is Elsewhere’ past perfect in de catalogus van dit label. Direct in ‘Echoes of Within’ horen we de stem van Su, qua stijl van zingen wel wat verwant aan Rambags, met woordloze zang, gevolgd door ingetogen pianospel, terwijl Bielunskis en Kantonen op al even subtiele wijze de begeleiding verzorgen. Het kan nog subtieler, zo toont ‘Few More Steps’ aan, leidend is hier een bijzonder harmonieus klinkende contrabas, terwijl we op de achtergrond de piano ritmische patronen horen spelen, die zich verderop steeds verder op de voorgrond dringen. Bijzonder ritmisch, op een stuwende manier, dat is vooral wat de muziek op dit album kenmerkt. Su geeft hier middels haar krachtige pianospel met name vorm aan, terwijl ze middels haar woordloze zang hier verder invulling aan geeft. Zowel ‘5 Seasons / Behind the Sun’ als ‘About that Olive Tree’ zijn hier prachtige voorbeelden van. De twee laatste stukken zijn wat meer ingetogen van karakter. En valt ’12:10′ met name op door de geluidswereld die Kantonen hier met zijn percussie creëert, het titelstuk ‘Life is Elsewhere’ kenmerkt zich vooral door die prachtige, zangerige solo van Bielunskis.

Beide albums zijn te beluisteren via Bandcamp en daar ook te koop: