Lothar Ohlmeier & Tobias Klein – Left Side Right / Klein, Rosaly & Warelis – Tendresse (CD Recensie)

Zo weinig als dat we de saxofoon nog steeds horen binnen de gecomponeerde muziek, we stonden er pas nog uitgebreid bij stil, zo alom aanwezig is dit instrument binnen de jazz. De komende tijd veel aandacht voor de verschillende verschijningsvormen, met name in de solo rol. Maar eerst aandacht voor dat andere rietinstrument dat veel saxofonisten eveneens beheersen: de klarinet. Eén van die veelkunners is Tobias Klein. Enige tijd geleden verscheen ‘Left Side Right’ bij Trytone, waarin we hem in duet horen, samen met klarinettist Lothar Ohlmeier en twee dagen geleden kwam ‘Tendresse’ uit bij Relative Pitch Records. We horen hier Klein samen met drummer Frank Rosaly en pianiste Marta Warelis.

Zowel Ohlmeier als Klein bespelen op ‘Left Side Right’ de basklarinet, daarnaast is Ohlmeier te horen op tenorsax en Klein op altsax. Direct al in ‘Effortless sweetening’ grijpen die klarinetklanken op prachtig innemende wijze in elkaar. Een subtiele klanknevel ontvouwt zich hier en pas tegen het einde krijgt dit vrij lange stuk wat meer vaart. Dat Klein en Ohlmeier geen onbekenden voor elkaar zijn, hoor je hier terug in iedere noot. Al bijna twintig jaar zitten ze beiden in Dalgoo, samen met bassist Meinrad Kneer en drummer Christian Marien. Meer hierover in het verslag van hun laatste album, het al weer enige tijd geleden verschenen ‘Liberté, Égalité, Fraternité’. In ‘Burning Money’ horen we beiden op saxofoon en in geheel andere sferen. Bescheiden melodische patronen buitelen hier over elkaar heen, samen zoeken naar evenwicht lijkt het devies, een evenwicht dat tegen het einde op boeiende wijze en in opperste harmonie bereikt wordt. Bijzonder experimenteel spel op de basklarinet vinden we in ‘Peptide’. Alles in donkere klankkleuren, maar toch ook weer rijkgeschakeerd. Een bijzonder overtuigende en creatieve improvisatie. Qua sfeer komt het vrij korte ‘Sweet sorrow’ in de buurt van het eerste stuk op dit album: ‘Effortless Sweetening’. Een al even innemend stuk. In de eveneens vrij korte afsluiter, het titelstuk ‘Right side left’ zit weer meer tempo. Hier verrassen beide blazers ons andermaal met krachtig en creatief spel.

Het trio Klein, Rosaly & Warelis speelt al sinds 2020 regelmatig samen, maar ‘Tendresse’ is wel hun eerste album, opnames bevattende uit maart 2022. We horen Klein hier op zowel de basklarinet als de wat zwaardere broer, de contrabas klarinet. Direct in het experimentele ‘Thickofit’ klinkt Klein met mooie melodieuze patronen, begeleid door Rosaly en Warelis, beide aanvankelijk te horen met een opvallend percussief klankpalet. Hamerend spel dus van die laatste, in een boeiende cadans. Een boeiend stuk dat gaandeweg steeds meer vaart krijgt, maar wel zeer stemmig eindigt. Een klankwereld die wordt doorgetrokken in ‘Levensnevel’. Een titel waar die Amerikanen van Relative Pitch Records natuurlijk geen raad mee weten. Wij wel en de klank van het stuk past er uitstekend bij. Klein trekt hier lange, subtiele, maar ook vrij duistere lijnen, iets waar die basklarinet uitstekend geschikt voor is. Wat percussie op de achtergrond kleurt dit boeiende stuk verder in. Verderop krijgen we Warelis in beeld, met al even subtiel pianospel, ze lijkt haar toetsen nauwelijks te beroeren. En dan, zo ergens halverwege dit met ruim zesentwintig minuten vrij lange stuk, komt het allemaal op verrassende wijze samen. Opvallend is ook die bijdrage van Rosaly, vrij ver naar het einde: dwarrelende slagwerkklanken. Gevolgd door een intense bijdrage van Klein. Bijzonder is ook de klankwereld in ‘avec toute la tendresse possible’, met een grote rol voor de percussie van Rosaly, terwijl we Klein bescheiden op de achtergrond horen. De twee musici vinden elkaar ook in het veel dynamischere ‘Gestalt Switch’. Scherpe bewegingen van Klein krijgen volop tegengas van Rosaly’s spervuur aan klanken. Warelis is eveneens aanwezig, maar haar spel onder de klep is niet altijd gemakkelijk te onderscheiden van Rosaly’s percussie. Tot halverwege de sfeer omslaat en we eindigen met een bijzonder mooi en ingetogen klankspel.

Van ‘Left Side Right’ is een fragment te beluisteren via Youtube. ‘Tendresse’ is te beluisteren via Bandcamp en daar ook te koop.