Rob Klerkx and the secret – Magnolia (CD Recensie)

De splinternieuwe CD van Rob Klerkx, hij wordt 30 oktober officieel ten doop gehouden tijdens een concert in Paradiso, heet Magnolia. En het resultaat mag er zijn.

RobRob Klerkx schotelt ons, samen met zijn begeleidingsband ‘the secret’, een aantal goed in het oor liggende melodieën voor. Ogenschijnlijk simpele liedjes , als je ze voor de eerste keer hoort. Gewoon een lekkere plaat denk je op zo’n moment. Maar de schijn bedriegt.  Want na enige keren luisteren ontvouwt zich een diepere gelaagdheid en een grotere complexiteit dan je in eerste instantie dacht. Dan openbaren zich de emoties die de componist bij het schrijven van deze melodieën gevoeld moet hebben. De sterke teksten die gaan over grote thema’s als liefde, afscheid, verdriet en relaties weet Klerkx te vatten in pakkende arrangementen die ervoor zorgen dat het nooit mismoedig wordt terwijl het je tegelijkertijd wel degelijk raakt.

Neem bijvoorbeeld een nummer als ‘I’ll come over’. Al in de eerste aanzetten voel je de onderhuidse spanning, het verlangen en de passie. Door de krachtige instrumentatie met daardoorheen een mooie subtiele pianomelodie, maar zeker ook door de doorleefde stem van Klerkx. Je hoeft geen Engels te kennen om te weten waar dit nummer over gaat.

Luister hier naar een stukje ‘I’ll come over’ en zie de band aan het werk:

Het album bestaat voor een groot deel uit redelijk stevige nummers, Roots, Rock, Americana zijn stijlen die herkenbaar aanwezig zijn.  Wat dat betreft is dit album ook zeker te zien als een eerbetoon aan de Amerikaanse muziektraditie. Rob Klerkx mag dan een Nederlander zijn, dit album klinkt opvallend Amerikaans. Dat hij, naar eigen zeggen bijzonder geïnspireerd is door de US en dan zowel door de muziekcultuur als door de natuur, is dan ook goed te merken.

‘Love light’ is wat mij betreft hier een mooi voorbeeld van. Een mooi up tempo nummer met een krachtige lijn neergezet met keyboards, gitaar en drums. En dan net over de helft een krachtige gitaarsolo waar de Rock van de Amerikaanse West Coast traditie in doorklinkt. Dit nummer laat overigens ook goed horen op welk hoog niveau ‘the secret’ als begeleidingsband musiceert.
Van een heel andere orde, maar minstens zo mooi, is het nummer ‘Magnolia’. Een duet van Rob Klerkx met Gusta Geleijnse, actrice en theatermaakster. Een breekbare, fijngevoelig gezongen liedje op een klassiek aandoende melodie, die goed Klerkx’ veelzijdigheid laat zien.

Luister hier naar de gitaarsolo uit ‘Love light’:

Hier ligt dus een CD van een Nederlandse rasartiest. Een man met een verhaal, dat hij met hart en ziel brengt en de moeite van het aanhoren beslist waard is. Grote klasse!

Voor de CD verwijs ik graag naar de releaseparty in Paradiso op 30 oktober.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.