Connect.Ohm – 9980 / Master Margerita – Border 50 / Martin Nonstatic – Ligand Remixes (CD Recensie)

Op zoek naar de betere ambient en aanverwante elektronica? Dan kunt u niet om het Franse Ultimae heen. Enige keren per jaar brengt dit label grensverleggende albums uit die niet alleen bijzonder mooi klinken, maar er ook nog eens zeer stijlvol uitzien. We zetten hier drie recente op een rij: Connect.Ohm met ‘9980’, Master Margherita met ‘Border 50’ en Matin Nonstatic met ‘Ligand Remixes’. Laat u verrassen.

Achter Connect.Ohm gaan twee musici schuil die elkaar ooit via het label ontmoetten, beiden brachten er hun solowerk uit. De Japanner Hidetoshi Koizumi, ook werkend onder het alias Hybrid Leisureland verblijft in Tokyo en Alexandre Scheffer, ook bekend als Cell is woonachtig in Parijs. ‘9980’ gaat direct goed van start met een mix tussen ambient en dance, al blijft het geheel aan de lome kant. ‘Snow Park’ is eveneens ritmisch, maar dan op een nog lager tempo, prachtige klankkleuren openbaren zich hier. Bijzonder is ook het titelnummer ‘9980’. Lang uitgesponnen klankvelden en een ruim scala aan veldgeluiden kenmerken dit nummer, tot ook hier het ritme weer zijn intrede doet. Het is allemaal prima in evenwicht met het fotoboekje, waaruit blijkt dat de beide heren zowel hun inspiratie uit de natuur halen, als uit de geometrische vormen van de hedendaagse architectuur. Met andere woorden: binnen een duidelijke structuur, vrij stromende muziek. Mooi ook hoe het duo ‘Take Off’ opbouwt: vanuit subtiele klanken ontstaat langzaam, maar onmiskenbaar een overtuigend en meeslepend ritme.

De in Zwitserland geboren Moreno Antognini nam in 1996 het alias Master Margherita aan, na een bijdrage te hebben geleverd aan bands als The Peaking Goddess Collective, Samuel Hall Band en A Few Good Men. Met een achtergrond in de rock, wereldmuziek en jazz en een voorliefde voor de basgitaar is Antognini de afgelopen jaren vooral actief geweest met het componeren van soundtracks voor theater, documentaries, multimedia installaties en films.

De muziek op ‘Border 50’ is bijzonder sfeervol en bestaat voor een groot deel uit traag verglijdende klanken, met een vaak duistere ondertoon in de vorm van een drone, waarin de achtergrond van Antognini als bassist zich duidelijk openbaart. Mooie voorbeelden hiervan zijn ‘Geophilous’ en ‘Kivalina’, met name het einde van dit laatste stuk. Bijzonder is ook  ‘Shruti One’ waarin we duidelijk Indiase invloeden gewaar worden, met name in de fluitsolo van Dan Hooke en die op knappe wijze worden vermengd met westerse invloeden.

‘Ligand’ van de oorspronkelijk uit Nederland afkomstige Martin van Rossum, werkend onder de naam Martin Nonstatic is hier reeds eerder besproken. Maar zoals vaker gebruikelijk in de wereld van de elektronica koos ook Nonstatic ervoor om stukken op het album door een aantal collega’s onder handen te laten nemen. ‘Ligand Remixes’ bevat dan ook zes remixes en een zogenaamde re-edit van het titelstuk door Nonstatic zelf.

De drie albums zijn te beluisteren en te koop via Bandcamp: