Stereo Hypnosis & Christopher Chaplin – Bjarmi (CD Recensie)

Eerder dit jaar prees ik ‘Paradise Lost’ van de Engelse componist en musicus Christopher James Chaplin, waarop hij zich boog over John Miltons befaamde gedicht. Niet lang daarna verscheen ‘Bjarmi’, bij  het Oostenrijkse Fabrique Records waarop Chaplin samenwerkt met het Ijslandse trio Stereo Hypnosis, bestaande uit Óskar en Pan Thorarensen – vader en zoon en Thorkell Atlasson.

Stereo Hypnosis en Chaplin kenden elkaar reeds geruime tijd toen ze in de zomer van 2018 de studio betrokken om ‘Bjarmi’ op te nemen. Het idee voor dit album ontstond tijdens de concerten die ze als kwartet in de afgelopen jaren gaven. De vier hebben een eclectische kijk op muziek gemeen. Hedendaags gecomponeerde muziek, experimentele elektronica, veldopnames en alternatieve pop lopen als rode draden door hun respectievelijke carrières. Zo ook op dit ‘Bjarmi’, dat bestaat uit vier stukken van tegen de tien minuten waarvoor de natuur van IJsland de inspiratie vormde.

We worden het reeds gewaar in de opener ‘Klif’. Het is muziek die stroomt, in een kalm, meanderend tempo, voorzien van traag bewegende wolken van klank en spannende dissonanten. Het is niet moeilijk om je hierbij het desolate, kale landschap van IJsland voor te stellen. Mooi hoe het kwartet hier op enig moment een heel andere sfeer, in de vorm van een metalig dansritme, binnen weet te brengen zonder dat het stoort. ‘Heiði’ vangt nog stemmiger aan. We horen de branding, afgewisseld met wolken van verglijdende hoge noten., muziek met een onmiskenbaar transcendent karakter. Prachtig zoals dit kwartet ons hier met hun geluidswereld weet te imponeren. In ‘Heggur’ doet het duister zijn intrede. Middels donkere klanken, scherpe dissonanten en alarmerende interrupties zetten de musici hier onze zinnen op scherp. Naar het einde toe zorgt een melodisch patroon, gespeeld op de synthesizer voor een wat zonniger sfeer. ‘Tangi’ kenmerkt zich door een duidelijk op folk geënte melodie die de sfeervolle klankwolken doorsnijdt. Een bijzondere combinatie van klanken levert het op. Veldopnames horen we in het tweede deel, het aangename geluid van stromend, druppelend water wordt op knappe wijze in de muziek verweven.

De samenwerking van dit Stereo Hypnosis en Chaplin levert een mooi voorbeeld van muzikale expressie en vraagt zeker om een vervolg. We gaan het vast beleven.

‘Bjarmi’ is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.