Occupied Head – Steady (CD Recensie)

De uit Hamburg afkomstige Dieter Mauson maakt, samen met de Chileen Cristóbal Rawlins, deel uit van het duo 7697 Miles. In mei vorig jaar besteedde ik hier aandacht aan het bij Attenuation Circuit uitgekomen ‘Kiñe’. Mauson verkent echter ook solo de wereld van de elektronica. En wel onder het alias Occupied Head. Onlangs verscheen bij Wet Dreams Records ‘Steady’.

Met synthesizers, gitaren, een bas, een harp en samples creëert Mauson in ‘Burning’ een stemmig vloeiende geluidswereld. Wolken van klank, een repetitief patroon op de piano. Vloeiend maar niet op een new age manier. In tegendeel, de ondertoon is zwaar, ietwat mistroostig. Een meeslepend ritme doet zijn intrede in ‘Uncertain Ride’, maar de muziek doet verder de titel alle eer aan. Ook hier is de ondertoon duister en voert Occupied Head de spanning op. ‘Future Entrance’ is iets vrolijker gestemd. De hoge klanken breken als zonnestralen door de langgerekte klanknevel.

In ‘L’état d’urgence’ staat een indringend, bijna irritant ritmisch patroon centraal. Het dient als onderlegger voor een in het Frans gesteld gedicht, van Mauson’s hand. Hij schreef het na de ramp in Fukushima. Het verklaart waarom ook dit vrij korte nummer nu niet bepaald vrolijk stemt. Ook in ‘Another Step’ en ‘Steady’ slaagt Occupied Head erin om een boeiende, meeslepende klankwereld te creëren en ook hier leunt hij met zijn vloeiend stromende klanken tegen ambient aan, maar weet hij het sentimentele die deze muziek nog wel eens aankleeft te vermijden. In ‘Anywhere Else’ borduurt Occupied Head verder op de klankwereld van ‘L’état d’urgence’. Ook hier overheerst een indringend industrieel en uitgebeend ritme, een zware, golvende drone begeleidend. In ‘Welat’ horen we wederom een gedicht. Dit keer van Fatma Olgar, een Koerdische vrouw uit Zuid-Oost Turkije. Het is een aanklacht tegen de Turkse overheerser: “I want to live with you, but you are killing me with your bullets”.  De stemming is hier toepasselijk triest. ‘Behind the Surface’ en ‘Eventual Escape’ lijken een vervolg van dit indringende stuk, gezien de spanning die Occupied Head ook hier weet op te roepen. Afsluiten doen we met het stromende ‘Inside Out’. Iets van hoop klinkt hier door in de wat lichtere klanken.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.