Michael Vincent Waller – A Song (Download Recensie)

Michael Vincent Waller is componist en zoals we eerder stelde aan de hand van twee cd’s met zijn werk, ‘Trajectories’ en ‘Moments’, is hij er één van weinig noten. Maar zoals het alleen als download verkrijgbare ‘A Song’ laat zien, veroorlooft Waller zich zo nu en dan een andere weg. Waar op de genoemde albums Andrew R. Lee Wallers stukken voor piano speelde horen we Waller hier zelf, al improviserend.

Tegenwoordig kijken we daar van op. Componisten die we indelen in de wereld van de ‘klassieke’ muziek houden zich over het algemeen niet bezig met improviseren. Dat was overigens lange tijd anders. We weten dat componisten als Bach en Mozart, die niet alleen als componist maar ook als uitvoerder actief waren, ook improviseerden. Voor Mozart zie je dat bijvoorbeeld mooi terug in Miloš Formans film ‘Amadeus’ waarin Mozart onder andere in de stijl van Bach speelt. Waller verkeert dus in goed gezelschap.

Het is overigens dat je weet dat Waller hier improviseert, horen doe je niet. Bedachtzaam begint hij, slechts enkele noten, maar al snel ontvouwt zich een duidelijk melodisch patroon en ook hier, we zijn het van hem gewend, vrij karig en zonder overbodige franje. Maar juist die wijze van werken zorgt ervoor dat het spel indruk maakt. Gaandeweg komt er wat ritme in, maar in vrij beperkte mate. Al met al een prachtig stuk muziek.

‘A Song’ is te beluisteren en te koop via Bandcamp: