7697 Miles – Iskay (LP / Download Recensie)

Vorig jaar besteedde ik hier aandacht aan ‘Kiñe’, het bij Attenuation Circuit verschenen debuutalbum van 7697 Miles, dat bestaat uit de Chileen Cristóbal Rawlins en de Duitser Dieter Mauson en waarvan de naam natuurlijk slaat op de fysieke afstand tussen de twee. Een jaar later ligt er ‘Iskay’, opgenomen tijdens een tour door Peru en uitgebracht door het Peruviaanse Buh Records. De titel betekent “twee” in het Quechua, de taal van de Peruviaanse indianen. De taal die het duo ook gebruikte voor de titels van de vijf nummers.

De muziek van Rawlins, ook bekend onder zijn alias Raw C en Mauson, die zichzelf Occupied Head noemt, omschreef ik eerder als: “Heerlijke muziek maken die twee. Ritmisch, aan techno verwant, maar te intelligent, te gecompliceerd voor de dansvloer. Meer voor in de luie stoel, meedeinend.” Het geldt onverkort voor dit ‘Iskay’. We gaan vrij rustig van start met ‘Ninayay’ waarin het duo op creatieve wijze ritmes koppelt aan ambient. Het heeft iets van een ritueel, waarbij de spanning wordt opgebouwd door uitersten met elkaar te vermengen. Gaandeweg wordt het ritme steeds dwingender, meeslepender en beginnen we de titel te begrijpen: ‘Ninayay’ betekent ‘veranderen in vuur’. Met ‘Sapanchuriy’ zet het duo een stap verder. Het tempo wordt opgeschroefd en broeierige ritmes gaan hier vergezeld van stemsamples. 

Mooi duister klinkt de opener van de B-Kant: ‘Kawsachiq’, een ode aan alle levende wezens, die allemaal ademen. Een ritmiek met eenzelfde puls als de adem, alleen dan wel wat sneller, ondersteund door onweerswolken en bliksemflitsen, waar heel geleidelijk een puls onderdoor kruipt. Verreweg het vreemdste stuk is ‘Sut’ututuy’, dat zoiets betekent als ‘onophoudelijk druipend’. Vandaar die stroperige synthesizerklanken en dat houterige ritme. Tot slot klinkt, heel toepasselijk ‘Rikch’ariy’, ofwel ‘Wakker worden uit een droom’. Want wat is dit album anders dan een muzikale droom? Nog één keer bundelen Rawlins en Mauson hun krachten, voor een spannende psychedelische reis, we komen weer terug in de werkelijkheid.

Het album is te beluisteren en te koop via Bandcamp:

Reacties zijn gesloten.