Stuart Weber – Pieces of Road (CD Recensie)

Het bij Ravello Records verschenen ‘Pieces of Road’ , met twee stukken van de Amerikaanse gitarist en componist Stuart Weber, duurt weliswaar maar ongeveer een kwartier, de muziek is zeker de moeite waard. In de twee stukken, ‘Anniversary Waltz’ en ‘Pieces of Road’ brengt Weber een boeiend hommage aan natuur en cultuur van het Amerikaanse westen. Of zoals hij het zelf stelt: zonder de koude winters van Montana geen muziek.

Daarmee is dit het derde album op rij waarbij componisten hun inspiratie uit de natuur halen. Eerder kwamen hier Australische componisten voorbij, uitgevoerd door Ensemble Offspring en de muziek van componist en klimaatactivist Matthew Burtner.  En het boeiende van de hedendaagse gecomponeerde muziek is dat iedere componist hier weer op totaal eigen wijze invulling aangeeft. Burner en Weber vormen dan ook muzikaal een wereld van verschil. De laatste kiest in deze twee stukken, voor twee gitaren, viool en cello, voor muziek die dicht staat bij de traditionele folk zonder deze te kopiëren.

De ‘Anniversary Waltz’ heeft niet zozeer de ritmiek gemeen met een wals, als wel de sfeer van melancholie en huiselijkheid. De Amerikaanse folk komt goed tot uiting in ‘Pieces of Road’. Verstild en bedachtzaam in ‘The Old Way’ en ‘Sunken Highways’, wat ritmischer en feller in ‘Sweetgrass Hills’. Maar in alle drie de miniaturen betoont Weber zich een klankschilder met oog voor sfeer. En de stukken worden prachtig uitgevoerd door Weber zelf en Antigoni Goni op gitaar en door de zusters Angella en Maria Ahn op viool, respectievelijk cello.

Het album is te beluisteren via Spotify:

Reacties zijn gesloten.