The Underground Youth (Concert Recensie)

Pier 15, Breda – 22 mei 2015

11261700_10152971406849403_6651732425333955688_nSinds maart van dit jaar is Breda een initiatief rijker op het terrein van de betere popmuziek: OnderstroomBreda. Naar eigen zeggen: “OnderstroomBreda neemt je mee naar verrassende bands op inspirerende Bredase locaties. We twisten niet over smaak, wel over het aanbod.” Waarbij de smaak van de heren organisatoren te omschrijven valt als: indiepop, new wave / post-punk, nu wave, shoegaze, psychedelische rock, krautrock en electro.

Na concerrten van het Groningse Sexton Creeps en het Rotterdamse AC Berkheimer was het nu de beurt aan de buitenlandse band. Het uit Machester afkomstige The Undergroud Youth.

The Undergroud Youth is opgericht in 2008 door frontman, gitarist en zanger Craig Dyer. Samen met zijn vrouw en slagwerkster Olya vormt hij de kern van de band. Verder aangevuld met een tweede gitarist, een bassist en toetsen leveren ze een geluid dat ze zelf op hun Facebookpagina omschrijven als: “The Underground Youth blends the sounds of shoegaze, post-punk and psychedelic rock with their own hauntingly beautiful twist.” Waarbij je nog toe kunt voegen dat het geheel redelijk zwaarmoedig en duister klinkt. De geluidsmuur die beide gitaristen in ellenlange solo’s optrekken, het beukende slagwerk op twee grote trommels, de ronkende bas en tot slot de slepende, half pratend, half zingende Dyer. Dat alles draagt bij aan de wat sinistere mysterieuze sfeer die over de zaal hangt, vermengd met de rook uit de rookmachines.

Kijk hier naar ‘Naked’ van het album ‘Beautiful & Damned’


Hiermee is het óók een band die de tijdgeest verklankt. Inktzwart, mysterieus en met veel melancholie naar mooie tijden. Maar tegelijkertijd lijkt de band te willen zeggen: “maar ondanks dat alles bouwen we een feestje”. De muziek klinkt namelijk gedurende de hele set ook heerlijk ritmisch, met een verslavende, transcendente cadans. Het publiek, massaal gekomen, danst dan ook vol overgave. De band weet hier overigens goed op in te spelen. Halverwege het concert begeven de twee gitaristen en de basgitarist zich tussen het publiek om zo, aangespoord door de enthousiaste reacties, te laten zien en horen waar hun kracht ligt: muziek maken zonder compromis.

Op naar het volgende concert: het Londense Desert Mountain Tribe speelt op 5 juni in Avenue.