Sound of Europe Festival – Dag 2 (Concert Recensie)

Diverse locaties, Breda – 13 april 2024

Dareyn. Foto’s: Mischa Keijser

Dit Sound of Europe Festival, verspreid over twee dagen, laat ook mooi zien hoe de muziek in ons deel van Europa de afgelopen decennia steeds kleurrijker geworden is en hoe groot de invloed van diverse niet-westerse culturen op het muzikale landschap inmiddels is. De conservatoria dragen daar overigens in belangrijke mate aan bij. Studenten van over de gehele wereld weten Nederland steeds beter te vinden en hebben nogal eens de neiging na afloop te blijven hangen. Kijk maar naar de Amsterdamse jazz scene, die inmiddels voor een groot deel bestaat uit musici van over de gehele wereld. Die musici nemen instrumenten mee die we hier niet kennen, zoals de kemancheh en de kora en anders wel ritmes en maatsoorten die we hier niet gewoon zijn. Het kwam ook gisteren op de tweede dag van Sound of Europe weer prachtig samen.

(meer…)

Lees verderSound of Europe Festival – Dag 2 (Concert Recensie)

Sound of Europe Festival – Dag 1 (Concert Recensie)

Diverse locaties, Breda – 12 april 2024

Ambergris. Foto: Mischa Keijser

Categoriseren, ik zal niet de enige zijn die daar behoefte aan heeft. Hoe berg je anders die alsmaar uitdijende hoeveelheid Cd’s op. Pop, jazz, klassiek als hoofdcategorieën en daartussen weer subcategorieën, dat houdt de zaak overzichtelijk. Probleem is alleen dat steeds meer musici zich niet zo veel aantrekken van mijn behoefte en vrolijk grensoverschrijdend bezig zijn. Het Bredase Sound of Europe Festival biedt ze dezer dagen een podium. “Unexpected Crossover” kreeg het festival als ondertitel mee: “Het gaat om muzikanten die de gebaande paden verlaten en nieuwe elementen uit andere stijlen integreren. Improvisatie behoort daarbij altijd tot de kern”. En daar zit ik dan met mijn hokjes.

(meer…)

Lees verderSound of Europe Festival – Dag 1 (Concert Recensie)

Spirit in Spirit – Cinematico / José Lencastre, Zbigniew Kozera & Vasco Trilla – Chymeia / Flak, Jorge Nuno, José Lencastre & Hernâni Faustino – Break it Down (Download Recensie)

Gisteren besteedde ik hier aandacht aan saxofonist José Lencastre, naar aanleiding van twee nieuwe albums van A New Wave of Jazz, vandaag wederom deze saxofonist, nu met drie, louter als download verkrijgbare, albums uitgebracht door het Portugese Phonogram Unit. Met bassist Raoul van der Weide en drummer Onno Govaert maakte hij, onder de naam Spirit in Spirit ‘Cinematico’; met bassist Zbigniew Kozera en drummer Vasco Trilla ‘Chymeai’ en tot slot is hij te horen op ‘Break it Down’ van Flak, het alias van João Pires de Campos, hier te horen op een drummachine. Met verder gitarist Jorge Nuno en bassist Hernâni Faustino.

(meer…)

Lees verderSpirit in Spirit – Cinematico / José Lencastre, Zbigniew Kozera & Vasco Trilla – Chymeia / Flak, Jorge Nuno, José Lencastre & Hernâni Faustino – Break it Down (Download Recensie)

Dirk Serries – The Disintegration of Silence / The Fluctuation of Being (CD Recensie)

Ooit werkte gitarist Dirk Serries vrijwel altijd solo, zeker in de tijd dat hij zijn alias Vidna Obmana hanteerde. Tegenwoordig, zoals we de afgelopen dagen al zagen, beginnen die soloalbums een zeldzaamheid te worden. In bijna een jaar tijd tel ik er slechts twee: ‘The Disintegration of Silence’, uitgebracht door Silentes en ‘The Fluctuation of Being’, uitgebracht in eigen beheer. De eerste van de twee valt het meeste op en dan met name vanwege de toevoeging bij de Cd van een prachtig boek met dromerige collages van Stefano Gentile. Koop dit album dus vooral als fysiek product.

(meer…)

Lees verderDirk Serries – The Disintegration of Silence / The Fluctuation of Being (CD Recensie)

Beatriz Ferreyra – UFO Forrest + / Annea Lockwood – Glass World (LP & CD Recensie)

Binnen de elektronische muziek hebben vrouwelijke componisten lang niet de aandacht gekregen die ze verdienden. Dat was zo binnen de experimentele muziek, maar wellicht nog wel meer binnen de hedendaags gecomponeerde muziek. Gelukkig zijn er uitzonderingen waarvan ik er vandaag twee hier de revue laat passeren, aan de hand van nieuwe albums, verschenen bij Room40. Op ‘UFO Forrest +’ vinden we vier composities van Beatriz Ferreyra, terwijl ‘Glass World’ een heruitgave is van het in 1970 verschenen debuutalbum van Annea Lockwood, van wie overigens het nodige te horen zal zijn op het komende Rewire Festival.

(meer…)

Lees verderBeatriz Ferreyra – UFO Forrest + / Annea Lockwood – Glass World (LP & CD Recensie)

Polwechsel – Embrace (LP Recensie)

Werner Dafeldecker, die de afgelopen dagen hier al eerder voorbij kwam, ken ik primair van het befaamde kwartet Polwechsel. In 1993 opgericht door Dafeldecker, cellist Michael Moser, trombonist Radu Malfatti en gitarist Burkhard Stangl. Inmiddels zijn we dertig jaar verder en is de bezetting in de loop van de tijd wel wat gewijzigd, maar zowel Dafeldecker als Moser zijn er altijd onderdeel van gebleven. De huidige bezetting, met de percussionisten Martin Brandlmayr en Burkhard Beins, gaat dit jaar alweer het vijftiende jaar in. Maar er was vorig jaar dus ook reden voor een feestje! En dat werd gevierd met een, bij het Luxemburgse NI VU NI CONNU verschenen, uit vier LP’s bestaande box, getiteld ‘Embrace’ waarin de kwaliteiten van dit unieke kwartet prachtig tot uiting komen. En dus is er zowel ruimte voor vrije improvisatie als voor hedendaags gecomponeerd, vaak binnen één compositie, iets waar dit kwartet zonder meer in uitblinkt.

(meer…)

Lees verderPolwechsel – Embrace (LP Recensie)

Werner Dafeldecker – Neural / Werner Dafeldecker & Valerio Tricoli – Der Krater (CD / Cassette Recensie)

Eergisteren stond ik stil bij ‘Tropic of Capricorn’ dat Lawrence English maakte met Werner Dafeldecker. De eerste leverde de veldopnames, de tweede verwerkte deze tot de gelijknamige compositie. Vandaag meer van Dafeldecker in de rol van componist. Allereerst is er ‘Neural’, met daarop het titelstuk voor de bijzonder combinatie van twee cello’s (we horen Nicholas Bussmann en Judith Hamann) en twee contrabassen (bespeeld door Jon Heilbron en Dafeldecker zelf) en ‘TAPE 231’ waarin we Lucio Capece horen op basklarinet, Wolfgang Seidl op gongs en Dafeldecker op elektronica. In ‘Der Krater’ is het Valerio Tricoli die zich over de elektronica ontfermt, terwijl we Dafeldecker ook hier op de contrabas horen. Beide albums verschenen bij Lawrence English’ label Room40.

(meer…)

Lees verderWerner Dafeldecker – Neural / Werner Dafeldecker & Valerio Tricoli – Der Krater (CD / Cassette Recensie)

Lawrence English & Werner Dafeldecker – Tropic of Capricorn / David Toop & Lawrence English – The Shell That Speaks The Sea (LP Recensie)

Binnen het genre van de meer subtiele elektronica is de uit Australië afkomstige Lawrence English inmiddels niet meer weg te denken. Al bijna twintig jaar maakt hij de meest mooie albums, deels op zijn eigen label Room40, dat inmiddels geldt als één van de meest vooraanstaande labels in dit genre. Samen met bassist en componist Werner Dafeldecker maakte hij onlangs voor Hallow Ground het album ‘Tropic of Capricorn’, waar English de veldopnames voor leverde, terwijl Dafeldecker deze bewerkte. Het is hun tweede album samen. Een soortgelijk procedé kent ‘The Shell That Speaks The Sea’ dat English maakte met David Toop en dat werd uitgebracht op Room40. Alleen zijn de rollen hier wat meer gelijk verdeeld.

(meer…)

Lees verderLawrence English & Werner Dafeldecker – Tropic of Capricorn / David Toop & Lawrence English – The Shell That Speaks The Sea (LP Recensie)

Ümlaut – Same but Different / Everything in its Own Place / OdNu & Ümlaut – Abandoned Spaces (Download Recensie)

Ümlaut, ofwel de in het noorden van Connecticut woonachtige Jeff Düngfelder maakt bijzonder ingetogen, maar ook zeer afwisselende elektronische muziek. Dit jaar verschenen ‘Same but Different’ bij Audiobulb en ‘Everything in its Own Place’ bij Esc.Rec en voor februari van volgend jaar staat ‘Abondened Spaces’, op de planning, eveneens bij Audiobulb,  een album dat hij maakte met geestverwant OdNu, het alias van gitarist Michel Mazza. Alle gelegenheid dus voor een portret van deze veelzijdige componist en musicus aan de hand van deze drie, louter als download verkrijgbare, albums.

(meer…)

Lees verderÜmlaut – Same but Different / Everything in its Own Place / OdNu & Ümlaut – Abandoned Spaces (Download Recensie)

RAQQA – Flying Ginsu VII / Monday W. – The Dirt (Download & Cassette Recensie)

Ook vandaag sta ik stil bij Esc.Rec. en meer specifiek bij twee recente uitgaven met elektronische muziek. Allereerst aandacht voor het uit Nicolas Zentz en Nino Baleyte bestaande RAQQA en het ruim veertig minuten durende ‘Flying Ginsu VII’. Aansluitend sta ik stil bij Monday W, het alias van Hidde van Schie, die het uit vijfenzestig (!) stukken bestaande ‘The Dirt’ afleverde. Bijzonder is dat dit als download verkrijgbare stuk ook te koop is als cassette, waarbij ieder exemplaar een unieke remix bevat van deze basisstukken. Aangezien ik zelf geen cassette speler meer bezit, beperk ik mij hier overigens tot de download.

(meer…)

Lees verderRAQQA – Flying Ginsu VII / Monday W. – The Dirt (Download & Cassette Recensie)